Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar s poljskim kolegom Czaputowiczem o sodelovanju v EU in regionalnih pobudah

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes v Varšavi srečal z ministrom za zunanje zadeve Republike Poljske dr. Jackom Czaputowiczem in ministrom za evropske zadeve Konradom Szymańskim. Delovni obisk je potrdil odlične odnose med Slovenijo in Poljsko, ki sta partnerki v Evropski uniji in zaveznici v Natu, dobro sodelujeta pa tudi v regionalnih pobudah v Srednji Evropi in drugih mednarodnih forumih.

Minister dr. Logar se je poljskemu gostitelju, zunanjemu ministru dr. Czaputowiczu zahvalil za pomoč Poljske pri repatriaciji slovenskih državljanov v času epidemije. "Te geste, ki dokazuje solidarnost in prijateljstvo med državama, se bomo v Sloveniji vedno spominjali s hvaležnostjo," je dejal minister dr. Logar.

Sogovornika sta izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Poljsko, o čemer med drugim priča nenehno naraščanje blagovne menjave med državama, ki dosega že skoraj 2 milijardi evrov. Ob tem sta kot velik potencial izpostavila sodelovanje pri izgradnji prometne infrastrukture v Srednji Evropi. Slednje je ena glavnih tem pobude Tri morja, katere pobudnica je prav Poljska, Slovenija pa v njej sodeluje od samega začetka. Minister dr. Logar je ob tem izpostavil pomen vključitve koprskega pristanišča v bodoči Baltsko-jadranski železniški koridor, ki je del načrtovanega vseevropskega transportnega omrežja in bo predstavljal sodobno železniško povezavo med obema državama.

Minister dr. Logar je izrazil zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem Slovenije z Višegrajsko skupino, ki neprekinjeno poteka že vrsto let. Izrazil je interes za nadaljevanje in krepitev tega sodelovanja tudi v prihodnosti.

V nadaljevanju je minister dr. Logar sogovorniku predstavil prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Kot dve pomembni prioriteti slovenskega predsedovanja je navedel pripravo načrtov EU za izredne razmere, kot so pandemije, in krepitev odpornosti EU na kibernetske napade. Izpostavil je Konferenco o prihodnosti Evrope, pri kateri bo imela Slovenija pomembno vlogo, saj bo konferenca potekala prav v času slovenskega predsedovanja.

V okviru obiska se je minister dr. Logar srečal tudi s poljskim ministrom, zadolženim za evropske zadeve, Konradom Szymańskim. Sogovorniku je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU, med katerimi je navedel tudi evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana. Ministra sta podprla širitev EU in se strinjala, da je treba dejavno sodelovati in pomagati ustvarjati okoliščine za napredek Zahodnega Balkana.

Ministra sta se pogovarjala tudi o možnih rešitvah migracijskega vprašanja, s katerim se sooča Evropa. Strinjala sta se, da so načini solidarnosti lahko različni, problem pa je potrebno reševati tudi v sodelovanju z državami izvora.