Skoči do osrednje vsebine

Gospodarska delegacija na Slovaškem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob robu uradnega obiska predsednike Republike Slovenije Boruta Pahorja na Slovaškem je 22. julija 2020 potekal Poslovni forum, ki sta ga organizirala SPIRIT Slovenija in partnerska slovaška institucija SARIO v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve.

Na Poslovnem forumu je sodelovalo 34 slovenskih in slovaških podjetij in institucij s področij krožnega gospodarstva, informacijsko-komunikacijskih in pametnih tehnologij ter specializacije, avtomobilske industrije in e-mobilnosti ter umetne inteligence.

Poslovni forum sta odprla predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gostiteljica predsednica Slovaške republike Zuzana Čaputova. Predsednik Pahor je v nagovoru izrazil zadovoljstvo z osredotočenostjo gospodarske delegacije na zelene tehnologije in inovacije. Poudaril je, da moramo zaradi bolezni covid-19 ravnati še bolj trajnostno in okrepiti prizadevanja pri iskanju novih priložnosti za sodelovanje. Predsednica Čaputova je izrazila zavezanost krepitvi iskanju novih priložnosti v luči modernega, inovativnega in (še) bolj zelenega gospodarstva. Pri tem je izpostavila, da okoljsko sprejemljivi in ekonomsko učinkoviti cilji niso nujno izključujoči.

Poslovna konferenca se je nadaljevala s predstavitvijo poslovnih okolij obeh držav. Temu je sledila predstavitev posameznih področij, in sicer krožnega gospodarstva, informacijsko-komunikacijskih in pametnih tehnologij ter specializacij, avtomobilske industrije, e-mobilnosti in umetne inteligence.

Forum se je zaključil s poslovnimi srečanji slovenskih in slovaških podjetij. Člani delegacije so se v okviru obiska, skupaj s predstavniki Združenja občanov in podjetij Republike Slovenije in Slovaške republike, na ločenih srečanjih sestali s predsednikom Borutom Pahorjem in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom.