Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša danes v pogovorih z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio

Predsednik vlade Janez Janša je imel danes videokonferenčni pogovor z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio. Generalni sekretar Gurria je predsedniku najprej čestital za zelo učinkovit in pravočasen odziv na pandemijo COVID-19.
Videokonferenčni pogovor predsednika vlade Janeza Janše z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio.

Videokonferenčni pogovor predsednika vlade Janeza Janše z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrio. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Pogovor je bil sicer namenjen obeležitvi 10-letnice članstva Slovenije v OECD. Ob tej priložnosti je bilo predstavljeno poročilo o Sloveniji, v katerem je med drugim poudarjen tudi demografski izziv za Slovenijo. Predsednik vlade je glede tega dejal, da se izziva zavedamo. V kratkem bosta ustanovljena demografski sklad in urad za demografijo, ki naj bi pripomogla k izboljšanju demografskega stanja v državi, družinske politike ter prispevala k izobraževanju mladih.

Predsednik vlade se je dotaknil tudi priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici naslednjega leta in kot ključni prednostni področji v tem času navedel umetno inteligenco in digitalizacijo. Obe prednostni področji bosta imeli pomembno vlogo tudi v delovanju Slovenije znotraj OECD.

Predsednik vlade in generalni sekretar OECD sta govorila tudi o digitalni ekonomiji in delu v OECD glede priprave predlogov za njeno primerno obdavčitev.

Izmenjala sta tudi pogleda na aktualne evropske teme. Predsednik vlade, ki je videokonferenčni pogovor opravil iz Bruslja, kjer še vedno poteka maratonsko zasedanje vrha predsednikov vlad in držav, je sogovornika seznanil s potekom pogajanj o večletnem finančnem okviru in instrumentu za okrevanje.