Skoči do osrednje vsebine

Ministrice za kmetijstvo držav Nemčije, Portugalske in Slovenije podale skupno izjavo o prednostnih nalogah na področju kmetijstva

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes v Bruslju udeležila zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo (AGRIFISH). Ob robu Sveta EU so kmetijske ministrice Nemčije, Portugalske in Slovenije s skupno izjavo predstavile program dela »tria« bodočega predsedstva na področju kmetijstva, ribištva in gozdarstva.

Kmetijske ministrice Nemčije, Portugalske in Slovenije so s skupno izjavo predstavile program dela »tria« predsedstva na področju kmetijstva, ribištva in gozdarstva s poudarkom na soočanju in odpravljanju posledic pandemije Covid-19.

Čeprav gre za neuradni dokument, ta vseeno vsebuje široko začrtane smernice glavnih ciljev s področja kmetijstva, med drugim pravično ravnvovesje med družbenimi in okoljskimi zahtevami, zagotavljanje dolgoročne sposobnosti preživetja kmetijskih in podeželskih območij v Evropi, prispevki kmetijstva v razpravi o »Evropskem zelenem dogovoru« in zlasti o strategiji »od vil do vilic« ter strategiji za biotsko raznovrstnost do leta 2030, ob zavedanju, da bo prihodnja SKP usmerjena na zagotavljanje zanesljivih in trajnostnih perspektiv za kmete EU.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je ob tem povedala, da so nas nedavne izredne razmere v zvezi s Covid-19 opomnile na strateški pomen zanesljive in odporne preskrbe s hrano, zlasti prehranskih verig. Hkrati pa je v zvezi s skupno izjavo izpostavila tudi vzpostavljanje ravnovesja med ruralnim in urbanim okoljem ter potrebo po jasnejšem označevanju porekla živil, kjer je potreben kompromis med zaščito potrošnika in pravicami primarnih proizvajalcev. Nazadnje je ministrica omenila še varovanje strateških virov in skrb za socialni položaj žensk in njihovega položaja na podeželju ter sklenila, da nas v prihodnjih mesecih na teh področjih čaka veliko izzivov.

Povzetek novinarske konference - STA