Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar preko AVK v pogovoru z evropskim komisarjem Reyndersom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes opravil videokonferenčni pogovor z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom. Govorila sta o pravni državi in o novem mehanizmu EU za spremljanje vladavine prava v vseh državah članicah EU ter prvem letnem poročilu o stanju vladavine prava v Uniji, ki ga pripravlja Komisija. Gre za preventivno orodje, ki naj bi prispevalo k poglabljanju dialoga med državami članicami in institucijami EU ter h krepitvi skupnega razumevanja vladavine prava tudi v odnosu do držav kandidatk za članstvo v EU.
minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Prvo letno poročilo Komisije o vladavini prava se bo po pričakovanjih osredotočilo na štiri stebre, in sicer na pravosodni sistem, okvir za boj proti korupciji, svobodo medijev ter na institucionalna in ustavnopravna vprašanja. Evropski komisar Reynders je poudaril, da bo Komisija pri pripravi poročila izhajala iz načela transparentnosti in da bodo države obravnavane enako in na podlagi objektivnih meril. Poročilo bo predvidoma pripravljeno septembra, potem pa bo jeseni v Svetu za splošne zadeve potekal letni dialog o vladavini prava.

Minister dr. Logar in evropski komisar Reynders sta govorila tudi o medsebojnem sodelovanju in nalogah, ki čakajo Slovenijo kot predsedujočo Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. Evropska komisija bo letos jeseni predvidoma posodobila svoj program dela. Ta bo prilagojen razmeram, ki jih narekuje spopad s pandemijo covid-19, vseboval pa bo tudi konkretnejše načrte na področju zelenega dogovora in digitalne transformacije. Minister dr. Logar je zagotovil proaktivno vlogo Slovenije na čelu Sveta EU.