Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na obeležitvi 10. obletnice članstva Slovenije v OECD: "Z včlanitvijo smo izpolnili naše ambicije, a čaka nas še veliko uspehov na poti"

Ob jutrišnji deseti obletnici članstva Slovenije v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je danes na Brdu pri Kranju potekala obeležitev, na kateri sta udeležence nagovorila tudi minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in generalni sekretar OECD Jose Angel Gurría. Minister dr. Logar je poudaril, da smo z včlanitvijo sicer izpolnili naše ambicije, a da nas čaka še veliko uspehov na poti do cilja.

Minister dr. Anže Logar je poudaril napredek Slovenije na področju BDP na prebivalca, dostopnosti do interneta, modernizaciji javne uprave, davkov in izobraževanja. Posebej je izpostavil dobre prakse pri razvoju umetne inteligence in tehnologije veriženja podatkovnih blokov ter izzive, s katerimi se soočamo zaradi pandemije COVID 19, ki je za nekaj časa ohromila svet. Minister je opozoril tudi na pomoč OECD pri načrtovanju ekonomskih politik, strukturnih reform, naslavljanju demografskih izzivov in razvoju našega sistema razvojnega sodelovanja.

"Z včlanitvijo v OECD smo po eni strani izpolnili naše ambicije, po drugi strani pa smo postali zaradi tega še bolj ambiciozni. Pred desetimi leti smo torej šele prispeli na start. Cilja še ni na vidiku. Na srečo, kajti na tej poti nas čaka še veliko uspehov," je poudaril minister dr. Logar.

Generalni sekretar OECD Angel Gurría je v svojem nagovoru preko videopovezave izpostavil, da je Slovenija od pridružitve organizaciji OECD dosegla izreden gospodarski in socialni napredek, vlada pa je na občudovanja vreden način ukrepala, da bi obvladala zdravstvene in gospodarske posledice pandemije COVID 19. "Zdaj je pomembno, da ostane na začrtani poti, da je pripravljena na zagotavljanje nadaljnje podpore, kjer je to potrebno za obnovitev rasti, nato pa nadaljuje z ukrepi za reševanje dolgoročnih gospodarskih izzivov zaradi staranja prebivalstva,“ je povedal generalni sekretar Gurría.

Jutri bo 10. obletnica članstva Slovenije v OECD. Delovanje Slovenije v tej organizaciji ni vidno širši javnosti, ker je namenjeno strokovnjakom, ki na različnih področjih oblikujejo reforme in uvajajo novosti v državnih politikah. Slovenija je v OECD vstopila v času finančne krize. S pomočjo in izkušnjami OECD smo iz krize izšli in dosegli zavidljivo gospodarstvo rast, ki jo je ustavila epidemija.

OECD je izdal tudi Ekonomski pregled Slovenije. Gre za dokument, ki povzema ekonomsko stanje naše države in daje priporočila za naprej. OECD v poročilu opozarja na problem starajočega se prebivalstva Slovenije, ki ima močne posledice na stabilnost našega pokojninskega sistema, zdravstvenega sistema in na trg dela. Dokument vsebuje tudi priporočila, kako se lotiti potrebnih reform. Slovenija pa s svojimi strokovnjaki tudi prispeva v OECD k znanju in razvoju posameznih področij, zlasti na področju umetne inteligence.