Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za podjetniško usposabljanje v jugovzhodni Sloveniji, na Gorenjskem in v Obalno-kraški regiji

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitve o finančni podpori za projekte »Podjetno nad izzive Jugovzhodna Slovenija – PONI JV«, »Podjetno nad izzive Gorenjska – PONI Gorenjska« in »Podjetno nad izzive v Obalno-kraški razvojni regiji«. Za projekte v višini nekaj manj kot 2,4 milijona evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 1,7 milijona evrov. Gre za naslednje tri v vrsti od osmih projektov v okviru celovitega projekta »Podjetno nad izzive«, ki se bo izvajal na področju celotne Slovenije. Njegov namen je podjetniško usposabljanje oseb, ki želijo uresničiti podjetniško idejo.

Glavni cilj projekta Podjetno nad izzive PONI je ustanovitev novih podjetij, ki jih bodo preko podjetniškega usposabljanja odprle osebe s podjetniško idejo. Za spodbuditev podjetniške aktivnosti in uspešen razvoj poslovnih idej je namreč v prvi fazi potrebna vsebinska podpora, ki bo udeležencem na voljo s strani notranjih in zunanjih mentorjev, zunanjih strokovnjakov in podjetnikov. Projekt zajema nudenje vsebinskih podpornih aktivnosti, s katerimi se skupinam udeležencev v obdobju štirih mesecev zagotovi zaposlitev in podporno podjetniško okolje, v katerem lahko uspešno razvijejo in uresničijo lastne poslovne ideje. Program usposabljanja udeležence pelje vse od razvoja poslovne ideje do izdelave poslovnega modela in poslovnega načrta ter jih celostno seznani z vsemi pomembnimi področji v podjetništvu. Dodatno jim projekt omogoča uporabo fizične infrastrukture po principu co-workinga.

Za projekt »Podjetno nad izzive v Obalno-kraški razvojni regiji« v vrednosti 660.920,00 bo ESRR prispeval 462.644,00. Projekt bo izvajal Regionalni razvojni center Koper - Centro regionale di sviluppo Capodistria.

Za projekt »Podjetno nad izzive Jugovzhodna Slovenija - PONI JV Slovenija« v vrednosti 852.800,00 bo ESRR prispeval 639.600,00 evrov. Projekt bo izvajal Razvojni center Novo mesto, Svetovanje in razvoj, d.o.o.

Za projekt »Podjetno nad izzive Gorenjska – PONI Gorenjska« v vrednosti 852.800,00 bo ESRR prispeval 596.960,00 evrov. Projekt bo izvajal BSC, poslovno podporni center, d.o.o.