Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar na obisku v živilskopredelovalnih podjetjih

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je udeležil delovnega obiska, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. V okviru obiska so se sezanili z delom v skupini Panvita in PP Agro ter si ogledali primere praks tudi na terenu.
Državni sekretar sedi za mizo z ostalimi udeleženci sestanka

Državni sekretar dr. Jože podgoršek na sestanku s predstavniki ŽPI

1 / 2

Državni sekretar dr. Jože Podgoršek se je skupaj z delegacijo udeležil delovnega obiska v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij. V prvem delu so obiskali podjetje Panvita v Murski Soboti, ki že več desetletij povezuje tri med seboj prepletene dejavnosti: kmetijstvo, meso in mesne izdelke ter ekologijo in energetiko. Delovni obisk je bila odlična priložnost predstavitve trenutnega stanja v kmetijski branži in izmenjavi informacij ter istočasno predstavitev delovnih procesov in vizije za vnaprej, ki si ga je Skupina Panvita zadala v prihajajoči finančni perspektivi. Predstavljena je bila uporaba že zgrajenih namakalnih sistemov, ki so namenjeni namakanju žit. Načrt izgradnje novih namakalnih sistemov v skupni velikosti 450 ha, izgradnja rastlinjakov (steklenjakov) v velikosti 2.35 ha in izgradnja hlevov za plemenske svinje. Delegacija ministrstva in predstavnikov Skupine Panivita si je nato ogledala namakalne sisteme na več lokacijah in vzorčne rastlinjake za gojenje jagod ter neposredno na terenu prejela informacije o uspešnosti že izvedenih projektov.

V drugem delu obiska se je državni sekretar z delegacijo udeležil delovnega obiska v Družbi PP AGRO, ki je del skupine Perutnine Ptuj. Družba PP-Agro d.o.o. je organizirana tako, da izvaja smiselno zaokrožene procese, ki zagotavlja pridelavo poljščin, ter predelavo teh poljščin v krmne mešanice, ki nudijo preizkušanje njihovih uporabnih vrednosti v lastni živinorejski proizvodnji. Na delovnem obisku je bila delegaciji predstavljeno delovanje in smernice družbe in njihova vizija. Istočasno je državni sekretar spregovoril o trenutnem stanju v kmetijski branži in podal nekaj pojasnil v odprtih vprašanjih ter si nato ogledal še tovarno močnih krmil v Mariboru.