Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec na ogledu del na kočevski železniški progi

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec si je danes v družbi državnega sekretarja Aleša Miheliča in generalnega direktorja Slovenskih železnic Dušana Mesa ogledal potek zadnje faze del nadgradnje železniške proge Grosuplje - Kočevje, ki zajema zamenjavo in posodobitev signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav ter ureditev in zavarovanje nivojskih prehodov.

Minister Jernej Vrtovec na obisku kočevske železniške proge.

"Danes smo se na terenu prepričali, da je tretja faza gradbenih del v zaključni fazi. 1. oktobra bo tako vse nared, da bo po Kočevski progi prvič po 50 letih zapeljal prvi potniški vlak. S strani Slovenskih železnic smo dobili zagotovilo, da bodo takrat zapeljali tudi novi vlaki Stadler, za katere so v prejšnjem tednu pričeli s testiranji v Sloveniji. Gre za veliko pridobitev, ki bo v veliki meri razbremenila ceste in povečala prometno varnost. Železniški promet mora biti konkurenčnejši cestnemu prometu," je bil jasen minister Vrtovec.

Minister je ob tem spomnil, da bomo s preusmeritvijo tovornega in potniškega prometa s cest na železnice prispevali tudi k čistejšemu okolju ter k doseganju ciljev Evropskega zelenega dogovora. "Modernizacija železniške infrastrukture, razvit javni potniški promet in spodbujanje trajnostne mobilnosti je visoko na lestvici prioritet Ministrstva za infrastrukturo," je še dejal minister za infrastrukturo.