Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministra Vrtovca s hrvaškim kolegom Ćorićem

V Zagrebu je danes potekalo 14. zasedanje Meddržavne komisije za spremljanje izvajanja sporazuma med vladama Republike Hrvaške in Republike Slovenije o urejanju statusa in drugih pravnih razmerij, povezanih z naložbami, uporabo in razgradnjo jedrske elektrarne Krško.

Minister Vrtovec na srečanju s hrvaškim kolegom Ćorićem | Avtor: MzI

Na zasedanju so obravnavali poročilo o obratovanju elektrarne ter stanju zbranih sredstev, potrebnih za zagotovitev razgradnje elektrarne in odstranjevanje radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva. Potrjena je bila tudi tretja revizija programa razgradnje jedrskih elektrarn Krško in programa odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva.

»Zelo sem zadovoljen, da sta državi po dolgem času vendarle izpolnili zavezo iz meddržavnega sporazuma in potrdili tretjo revizijo programov razgradnje NEK in odlaganja radioaktivnih odpadkov. Potrjena programa sta ključna za ohranjanje odličnega in varnega obratovanja NEK. Za doseženo se sodelujočim iskreno zahvaljujem«, je po srečanju dejal slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Tudi hrvaški minister dr. Tomislav Ćorić je z zadovoljstvom ocenil delo komisije.  "Veseli me, da smo danes končno potrdili revizije programa, ki so izredno pomembne glede na zaveze obeh držav s podpisom Meddržavne pogodbe in da smo uspešno zaključili ta dolg postopek. Slovenski strani se zahvaljujem za dobro sodelovanje «- je dejal hrvaški minister za okolje in energijo dr. Ćorić.

Hrvaški sabor je 28. februarja 2020 izglasoval predhodno soglasje za odobritev tretje revizije programa razgradnje jedrskih elektrarn Krško in tretje revizije programa radioaktivnih odpadkov in odlaganja jedrske elektrarne Krško. V skladu s slovenskimi predpisi je enak sklep o soglasju sprejela tudi Vlada Republike Slovenije in tako izpolnila pravnoformalne pogoje za potrditev tretje revizije programa jedrske razgradnje Krško in za tretjo revizijo programa jedrskih odpadkov in izrabe goriva Krško.

Naslednje, 15. zasedanje Meddržavne komisije bo predvidoma v prvi polovici leta 2021 v Sloveniji.