Skoči do osrednje vsebine

Narodni dom in Slovenci v Trstu, predavanje dr. Bogomile Kravos

13. julija 2020 je bil podpisan protokol, ki je osnova za vrnitev Narodnega doma Slovencem v Trstu. Pred stotimi leti na ta dan, 13. julija 1920, so italijanski fašisti ob podpori vojaških oblasti – gasilcem ni bilo dovoljeno gasiti – požgali predhodno stavbo slovenskega Narodnega doma v Trstu. Dogodek je s svojo simbolno sporočilnostjo globoko pretresel tržaške Slovence in Slovence nasploh.
Vprašanje spletnega predavanja je tudi, ali poznamo našo slavno preteklost?

Narodni dom v Trstu pred julijem 1920 | Avtor: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej

Kaj nam, Slovencem v Trstu in v matični domovini, pomeni ta palača? Zakaj so v preteklem stoletju označili Trst za pljuča slovenstva? Komu je Cankar predaval v Delavskem domu? Kako so se naši predniki uveljavili v tem velemestu? Kako jim je uspelo, da so, povezani z drugimi Slovani, imeli štiri banke, Paroplovni konzorcij, plavž v Škednju, nekaj arhitekturno pomembnih stavb v mestnem središču in prvo stalno profesionalno gledališče? Poznamo našo slavno preteklost?

Vljudno vabljeni k ogledu spletnega predavanja Narodni dom in Slovenci v Trstu avtorice dr. Bogomile Kravos. Tržačanka dr. Bogomila Kravos (Trst 1948) je slavistka, teatrologinja, doktorica znanosti s področja literarnih ved in samostojna raziskovalka. Predavanje je nastalo v organizaciji Slovenskega gledališkega inštituta v sodelovanju s Slovensko matico.