Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin z udeleženci Vojaškega tabora

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v torek, 14. julija, skupaj z načelnikom Generalštaba Slovenske vojske brigadirjem Robertom Glavašem obiskal mlade udeležence letošnjega 21. Vojaškega tabora, ki poteka od 6. julija na širšem območju Bohinjske Bele. Tabora, katerega glavni namen je promocija Slovenske vojske oziroma predstavitev življenja in dela v službi domovine, se letos udeležuje 85 polnoletnih dijakov in študentov, od tega 19 deklet in 66 fantov, s 27 fakultet in 24 srednjih šol.

Na vadišču Mačkovec so delegaciji predstavili aktivnosti 14-dnevnega terenskega usposabljanja, ki ga izvajajo inštruktorji, kandidati Šole za častnike, ki je organizator taborov. Udeleženci so pohvalili organizacijo dela in aktivnosti, ki jih izvajajo pod vodstvom kandidatov Šole za časnike. Kot so povedali, so navdušeni nad vojaškim življenjem ter vojaško tehniko in oborožitvijo, ki jo spoznavajo. Usposabljanje v terenskih razmerah jim prinese tudi veliko praktičnih znanj iz preživetja v naravi. V okviru tabora, ki nekaterim omogoča opravljanje delovne prakse, se spletejo tudi nova prijateljstva, nekateri pa se na tabor vrnejo tudi večkrat.

Na pobudo obrambnega ministra so udeleženci podali kar nekaj koristnih predlogov tako glede dodatnega izboljšanja organizacije taborov in prostovoljnega služenja vojaškega roka kot tudi glede promocije zaposlitve v Slovenski vojski in drugih oblik sodelovanja s Slovensko vojsko. Med drugim so udeleženci tabora predlagali, da bi bila lahko udeležba na taboru kot obvezna praksa priznana na več fakultetah. Minister za obrambo je bil nad motivacijo mladih za delo v službi domovine navdušen.

> Videoposnetka (Youtube MORS, avtor Robert Cotič):