Skoči do osrednje vsebine

Drugo srečanje ministrov Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije (Central 5) v Budimpešti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ministri za zunanje zadeve Avstrije, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije so se v torek, 14. julija 2020, sestali v Budimpešti na drugem srečanju v okviru formata petih srednje evropskih držav, neformalno, na slovenski predlog poimenovanih Central 5. Prvo srečanje v tem formatu je potekalo 16. junija 2020 na Dunaju.

Tokratno srečanje je gostil madžarski zunanji minister Péter Szijjártó. Na srečanju so zunanji ministri obravnavali aktualna vprašanja v povezavi s pandemijo Covid-19.  Osrednja tema je bila odpiranje meja za državljane tretjih držav, postavitev instrumenta za okrevanje, s ciljem pomagati prizadetim državam članicam, ki nimajo zadostne možnosti, da bi okrevanje financirale preko nacionalnih proračunov in večletni finančni okvir. Pogovor je potekal tudi o vlogi državnih subvencij pri investicijah in regionalnem gospodarskem sodelovanju, s katerim bi ponovno zagnali in okrepili gospodarstva držav članic EU.


Strateški pomen finančnega paketa za okrevanje je pomagati prizadetim državam članicam Evropske unije, ki nimajo zadostnih  možnosti, da bi okrevanje po Covid-19 financirale preko nacionalnih proračunov. 

Ministri za zunanje zadeve so govorili tudi o vlogi državnih subvencij pri investicijah in regionalnem gospodarskem sodelovanju, s katerim bi ponovno zagnali in okrepili gospodarstvo.

Srečevanja zunanjih ministrov v tem formatu, ki se je vzpostavilo sredi epidemije Covid-19, so nova oblika intenzivnejšega sodelovanja in povezovanja v tem delu Evrope.

Minister dr. Logar je svoje kolege povabil na srečanje v Slovenijo, ki naj bi predvidoma potekalo 15. septembra 2020.