Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo mag. Matej Tonin na Cesarskem vrhu pri Logatcu: »Spomin na padle v osamosvojitveni vojni je priložnost za razmislek, kaj lahko vsak od nas stori za domovino«

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v soboto, 11. julija, na Cesarskem vrhu pri Logatcu nagovoril zbrane na tradicionalni spominski slovesnosti v spomin na pripadnika slovenske Teritorialne obrambe Miroslava Moljka in Antona Žaklja, ki sta preminula leta 1991 v prometni nesreči ob umikanju Teritorialne obrambe s položajev.

Minister mag. Matej Tonin je poudaril, da je bilo obdobje slovenske osamosvojitve za družine, ki so v vojni za Slovenijo izgubile svoje najdražje, obdobje največje izgube in najtežje osebne preizkušnje. Dejal je, da so taki trenutki obenem priložnost za razmislek o tem, kaj lahko danes vsak od nas stori za domovino. Med izzivi je tako omenil popravo dolga, ki ga ima država do padlih in ranjenih v vojni za samostojno Slovenijo. Poudaril je, da bo storil vse, kar je njegovi moči, da se do 30. obletnice vojne za samostojno Slovenijo ustrezno oddolžimo vsem tistim, ki so v osamosvojitveni vojni izgubili svoje najdražje ali bili ranjeni.

»Kot minister za obrambo sem dolžan zagotoviti Slovenski vojski v družbi mesto, ki si ga zasluži,« je poudaril minister ter omenil, da je vlada sprejela zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovensko vojsko, ki bo vojski v prihodnjih šestih letih zagotovila 780 milijonov evrov za najnujnejše investicije in spremenjen zakon o obrambi, ki izboljšuje socialni status vojakov po 45. letu.

V nadaljevanju je minister za obrambo dejal, da je vojaško poslanstvo zahtevno poslanstvo, ki nosi s seboj tveganje. »Odločitev za poklic vojaka je pogumna odločitev, da stopiš v bran domovini in njenim državljanom. Zavest, da boš v času ogrožajoče krize vpoklican med prvimi, je pomembna razlika med njihovimi in našimi življenji.  In veličina poslanstva Slovenske vojske je tudi v tem, da varuje nas vse – tiste, ki jo imamo radi, in tudi tiste, ki je ne spoštujejo,« je poudaril minister. Posebej se je zahvalil tudi družinam pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske ter Policije, in sicer za vsestransko podporo, razumevanje in prilagajanje življenjskim okoliščinam, ki jih s sabo prinašata vojaški in policijski poklic.

Ob koncu govora je dejal, da današnja spominska slovesnost, pa tudi spominska obeležja in poimenovanje vojašnic Slovenske vojske po padlih v vojni za Slovenijo predstavljajo spomin na padle domoljube ter utrjujejo našo vez z njimi. Izrazil je prepričanje, da je pred našo državo uspešna prihodnost, če bomo le slišali drug drugega in če bomo kljub razlikam znali živeti drug z drugim. »Slovenci smo različni, ni pa nobene potrebe, da smo razdeljeni. Zato živimo domoljubno in odgovorno, predvsem pa skrbimo drug za drugega,« je še poudaril minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Slovesnost sta organizirala Združenje vojnih invalidov in padlih 1991 in Občinski odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. V kulturnem programu sta nastopila  Trobilni kvintet Orkestra slovenske Policije in Obrtniški pevski zbor iz Logatca.

Zvočni posnetek govora ministra Mateja Tonina (MP3)

Minister za obrambo mag. Matej Tonin govornik na Cesarskem vrhu pri Logatcu | Avtor: Jerica Pavšič, MORS

1 / 3