Skoči do osrednje vsebine

11. julij – dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Letos mineva 25 let, odkar se je v osrčju Evrope, pred očmi mednarodne skupnosti, zgodil eden najhujših zločinov po koncu 2. svetovne vojne. Mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo in Meddržavno sodišče sta pokol v Srebrenici opredelila za genocid. Zatem je leta 2009 Evropski parlament s posebno resolucijo razglasil 11. julij za dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici.

Današnji dan je priložnost, da se ponovno spomnimo vseh žrtev vojne v Bosni in Hercegovini. Srebrenica mora ostati v našem spominu tudi kot opomin mednarodni skupnosti, da se tovrstna grozodejstva ne smejo nikoli več ne ponoviti ne dopustiti. Zanikanje in relativizacija teh tragičnih dogodkov sta nesprejemljiva.

Pričakujemo, da bo letošnja jubilejna obeležitev usmerjena tudi v prihodnost. Slovenija si prizadeva za proces pomiritve na območju nekdanje Jugoslavije in za stabilnost regije Zahodnega Balkana v celoti. Spravni proces je ključen za sožitje in medsebojno zaupanje med narodi ter evropsko prihodnost regije.

Osrednje komemoracije ob 25. obletnici genocida v Srebrenici se bo v imenu Republike Slovenije virtualno udeležil predsednik Borut Pahor, ki bo kot slavnostni govornik zbrane tudi nagovoril.