Skoči do osrednje vsebine

Neformalna videokonferenca generalnih direktorjev za zadeve EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V.d. generalnega direktorja Barbara Sušnik je sodelovala na neformalni avdiovideo konferenci generalnih direktorjev za zadeve EU.
Barbara Sušnik

Barbara Sušnik

Generalni direktor Nemčije Andreas Peschke je uvodoma predstavil prioritete Nemčije, ki so dosežen dogovor o večletnem finančnem okviru in instrumentu za okrevanje, prihodnost odnosov z Združenim kraljestvom, vprašanje migracij in vladavina prava. V nadaljevanju sta generalna direktorja Portugalske Rui Vinhas in v.d. generalnega direktorja Barbara Sušnik kot partnerici v triu predstavili skupni 18 -mesečni program. V.d. generalnega direktorja Sušnik je izpostavila dve ključni prioriteti RS med predsedovanjem, ki sta bili vključeni tudi v 18-mesečni program tria, to sta oblikovanje načrta za spopadanje z izrednimi situacijami (v primerih pandemije, množičnih migracij in podobno) ter krepitev odpornosti EU na kibernetske napade.

Zaradi koronakrize so bile strateške usmeritve in načrti tria že izčrpno dopolnjeni z ukrepi za ublažitev ekonomskih, finančnih, družbenih in okoljskih posledic koronakrize, vse to pa bo pomembno zaznamovalo delovanje EU in s tem delo predsedujoči držav.