Skoči do osrednje vsebine

Obrambni minister nagovoril udeležence tabora MORS in mladi 2020

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, 9. julija, obiskal Vojašnico Franca Uršiča v Novem mestu in si ogledal izvajanje tabora »MORS in mladi 2020«, ki tokrat poteka že 15. leto zapored, udeležuje pa se ga skupaj 254 dijakov in osnovnošolcev.

Prvega šestdnevnega tabora MORS in mladi 2020, ki je potekal od 29. junija do 4. julija se je udeležilo 123 učencev srednjih in osnovnih šol, tokratnega, ki se bo končal 11. julija, pa 131 dijakov in osnovnošolcev iz vse Slovenije, med njimi 67 deklet in 64 fantov. Tokratni tabor, ki skoraj v celoti poteka v novomeški vojašnici, izvaja 72. brigada Slovenske vojske, namenjen pa je seznanjanju mladih z delom v Slovenski vojski ter možnostmi zaposlitve, štipendiranja in služenja vojaškega roka.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin si je po srečanju s poveljnikom vojašnice polkovnikom Vasilijem Marašem in vodjo tabora stotnikom Zoranom Petrovičem ogledal delo mladih na posameznih točkah in se z udeleženci tabora tudi pogovarjal.  Dejal je: »Videl sem energične, motivirane in predane mlade. To je najboljše, kar lahko človek vidi v tem času – da imamo še vedno mlade, ki si resnično želijo služiti domovini, biti pripadniki Slovenske vojske. To je najboljši temelj, ki ga lahko imamo, da gradimo boljšo prihodnost Slovenske vojske.« Kot je dejal minister, je kadrovska situacija ena izmed bolj problematičnih v Slovenski vojski, ki jo je treba takoj začeti reševati. Izrazil je prepričanje, da takšni tabori lahko prispevajo k izboljševanju razmer, pri tem pa opozoril, da je zanimanje za vojaško delo enako prisotno pri obeh spolih. Poudaril je, da je Slovenska vojska odprta za vse, saj v naslednjih mesecih potrebujemo več kot tisoč novih pripadnic in pripadnikov.

Organizatorji obeh taborov, prvega je pripravila 1. brigada, drugega pa 72. brigada Slovenske vojske, so izvedbo prilagodili razmeram v državi. Tako je ekipa Vojaške zdravstvene enote udeležence takoj ob prihodu in tik pred odhodom testirala na covid-19. Udeležence tabora so, tudi da bi minimalizirali stike, razdelili v pet vodov, prav tako je bila za izvedbo tabora zaradi ukrepov glede covid-19 izbrana novomeška vojašnica, ki ima veliko nastanitveno enoto. Delo v vsakem vodu je usmerjalo po pet inštruktorjev iz Šole za podčastnike, 20. pehotnega polka in Rodovskega bataljona, za izvedbo in koordinacijo tabora pa je skrbelo vodstvo tabora.

Mladi so se po zadolžitvi opreme in uniforme seznanili z aktivnostmi, splošnimi vojaškimi predpisi, nošenjem uniforme, postrojitvenimi pravili in hišnim redom. 72. brigada in 74. pehotni polk sta jim predstavila pehotno in izvidniško oborožitev ter vozila hummer, valuk in svarun. Pripadniki Vojaške zdravstvene enote so predstavili osnove prve pomoči, temeljne postopke oživljanja, uporabo defibrilatorja in oskrbo krvavitve iz okončin. Otroci so na taboru spoznavali, kaj vse je potrebno za preživetje v naravi, se preskusili v postavljanju in spanju v bivaku ter kurjenju ognja. Pripadniki Vojaške policije so mladim prikazali vožnjo z motorjem in delo s službenim psom, pripadniki Specializirane enote vojaške policije pa postopke ob napadu na varovano osebo in delo bombnih tehnikov. Preizkusili so se v orientaciji, streljanju s simulatorjem in zračno puško ter spoznavali vojaško taktiko. Značilnosti in delo s helikopterjem cougar so udeležencem predstavili pripadniki 151. helikopterske eskadrilje, mladi so se pomerili na spretnostnem poligonu, spoznavali delovanje zvez in brezpilotnih letal, delovanje 430. mornariškega diviziona ter si ogledali muzejsko zbirko in spoznavali vojaško zgodovino. Svoje delo, ki je vključevalo taktično izkrcanje iz helikopterja ob podpori Pilatusa PC-9, so jim predstavili tudi pripadniki Enote za specialno delovanje. Mladi so premagovali vodne ovire, in med drugim moči merili z bojnim fitnes testom na poligonu. V šestih dneh tabora so mladi pridobili številna znanja, veščine in izkušnje, ki jih bodo lahko uporabljali tudi v vsakodnevnih situacijah.

Slovenska vojska je poleg obeh poletnih taborov MORS in mladi izvedla tudi zimskega, na širšem območju Bohinjske Bele pa v organizaciji Šole za častnike za polnoletne dijake srednjih šol in študente različnih fakultet pravkar poteka Vojaški tabor 2020. Skupaj se tako različnih taborov v okviru Slovenske vojske letos udeležuje 436 mladih, medtem ko se jih je lani skupaj udeležilo 316 mladih.

Zvočni posnetek nagovora ministra Tonina (MP3)

Video posnetek izjave ministra Tonina (youtube MORS)