Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z visokim predstavnikom Borrellom in drugimi predstavniki institucij EU o aktualnih zunanjepolitičnih temah in pripravah na predsedovanje Svetu EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Anže Logar je zaradi pandemije Covid-19 prvič v svojem mandatu obiskal Bruselj in se osebno srečal z visokim predstavnikom EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepom Borrellom, komisarjem za sosedstvo in širitev Olivérjem Várhelyem, komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem, posebnim odposlancem EU za dialog Srbija – Kosovo in ostala regionalna vprašanja na Zahodnem Balkanu Miroslavom Lajčakom ter komisarjem za proračun in upravo Johannesom Hahnom.

Minister Logar je glede srečanja poudaril: "Po potrditvi 18-mesečnega programa tria predsedujočih držav in srečanja zunanjih ministrov Nemčije, Portugalske in Slovenije, je sedaj prišel čas za obisk glavnih odločevalcev v Bruslju." Sogovorniki so predvsem izmenjali mnenja o predvidenih prioritetah slovenskega Predsedovanja Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta in načrtih Evropske komisije. Minister je današnji delovni dan ocenil kot uspešnega: "Obisk je zelo vsebinski. Opravili smo prvi kontakt s ključnimi odločevalci v EU institucijah, ki vplivajo na EU agendo v času tako do kot tekom slovenskega predsedovanja. Razprave so bile zelo kakovostne in si obetam dobro sodelovanje z vsemi sogovorniki."

Minister dr. Logar je sogovornikom predstavil aktualne zunanjepolitične usmeritve Slovenije in stanje priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021, pri čemer je izrazil ambicijo, da se EU pripravi na učinkovita naslavljanja novih izzivov in groženj. Poseben poudarek je pri tem namenjen soočanju EU s pandemijami in kibernetsko varnostjo ter krepitvi odpornosti EU in njenih članic. S sogovorniki se je pogovarjal o tesnem sodelovanju v času priprav na in med predsedovanjem Svetu EU.

Z visokim predstavnikom Borrellom sta spregovorila o aktualnih političnih in varnostnih razmerah v svetu tudi v povezavi s slovenskim predsedovanjem ter posledicah pandemije Covid-19 na globalne odnose.

Minister dr. Logar je z evropskim komisarjem za sosedstvo in širitev Várhelyem obravnaval aktualno stanje v širitvenem procesu EU. Po zastoju je bila marca 2020 sprejeta odločitev Sveta o začetku pogajalskega procesa za članstvo v Evropski uniji s Severno Makedonijo in Albanijo. Pogajalska okvira za obe državi sta bila predstavljena 1. 7. 2020 in sta v postopku obravnave v Svetu EU. Po potrditvi pogajalskih okvirjev je možen sklic prve medvladne konference. Minister dr. Logar je poudaril, da bo podpora širitvi EU na Zahodni Balkan tudi med prednostnimi temami predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici 2021.

Minister dr. Logar je s komisarjem za krizno upravljanje Lenarčičem govoril predvsem o prizadevanjih za izboljšanje dejanskih zmogljivosti EU in njenih držav članic pri reševanju kriz, kot je pandemija Covid-19, mednarodnem sodelovanju, zoperstavljanju dezinformacijam in premisleku o geopolitičnih posledicah pandemije.

V pogovorih s komisarjem za proračun in upravo je minister dr. Logar ponovno izpostavil, da si Slovenija želi čimprejšnji dogovor o ambicioznemu svežnju za okrevanje, ki je za Unijo strateškega pomena. Slovenija se načelno strinjanja s predlaganim obsegom sredstev Instrumenta za okrevanje ter z razmerjem med nepovratnimi sredstvi in posojili, posebna pozornost pri deležu nepovratnih sredstev mora biti namenjena kriteriju razvitosti držav članic. Minister je izpostavil pomen kohezijskih sredstev za Slovenijo in s tem v zvezi opozoril na problematiko uporabe statističnih podatkov in Zahodne Slovenije ter izrazil pričakovanje, da bo ta problematika primerno naslovljena v nadaljnjih pogajanjih.

Posebni predstavnik EU za dialog Beograd – Priština in ostala regionalna vprašanja na Zahodnem Balkanu Lajčak je ministru dr. Logarju predstavil aktualno dogajanju v dialogu in predstavil načrte svojega delovanja.