Skoči do osrednje vsebine

Drugo srečanje skupine za spremljanje agrarnih skupnosti

V torek, 7. julija, je v Bohinjski Bistrici potekalo drugo srečanje Skupine za spremljanje agrarnih skupnosti, ki so ga gostili predstavniki agrarnih skupnosti Bohinjska Bistrica, Bohinjska Češnjica, Stara Fužina - Studor in Savica, župan Bohinjske Bistrice Jože Sodja in kmetijski svetovalec KGZS za območje Bohinja Dušan Jović.
Skupina ljudi stoji v krogu ob gozdu ob reki

Srečanje skupine za spremljanje agrarnih skupnosti v Bohinjski Bistrici (foto: MKGP)

Srečanje je potekalo v dveh delih: na terenskem ogledu so udeleženci spoznali, kako agrarne skupnosti delujejo v praksi ter s kakšnimi težavami se srečujejo ob gospodarjenju s svojimi zemljišči v alpskem prostoru. V prostorih občine Bohinjska Bistrica pa se je razvila razprava, ki jo je otvoril župan Jože Sodja. Pozdravil je Skupino in njena prizadevanja za olajšanje pogojev delovanja agrarnih skupnosti, s katerimi dobro sodeluje, zato težave tudi pozna. 

Člani so na srečanju potrdili zaključke prvega srečanja in razpravljali o možnih rešitvah številnih izzivov, izboljšavah pogojev delovanja. Enotni so si bili v ugotovitvi, da je posebnost agrarnih skupnosti povezava z zemljo in teritorijem, zaradi česar se je skupno upravljanje v daljni preteklosti sploh razvilo. Na apnenih tleh Alp, Notranjske in Krasa je gospodarjenje posebej zahtevno zaradi pomanjkanja vode, dodatno pa v Alpah tudi zaradi strmin, kar smo lahko ob pogledu na pobočja ob jezeru nazorno spoznali. V Bohinju je torej poleg specifičnih izzivov kmetovanju dodatna težava usklajevanje z zahtevami varovanja narave, ker je večina zemljišč agrarnih skupnosti v območju Triglavskega narodnega parka. Na srečanju so nastali tudi predlogi za novelo zakona o agrarnih skupnostih.