Skoči do osrednje vsebine

Tri primorske regije stopile skupaj in predstavile novo turistično zgodbo

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na Pomniku miru na Cerju se je danes odvila predstavitev novega turističnega produkta, ki povezuje Goriška Brda, Vipavsko dolino in Kras. V enotno zgodbo so se prvič povezali vsi tamkajšnji ključni turistični dejavniki, ki goste nagovarjajo z edinstveno kombinacijo narave, vina in kulinarike.

Kot je na srečanju z novinarji poudaril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in turizem Simon Zajc, "postavlja skupna ponudba Krasa, Vipavske doline in Goriških Brd v središče vse, kar v turizmu šteje: izvirnost, pristnost in intimnost. Če k temu dodamo še slovensko pregovorno zavezanost visokih higienskim standardom, ekologiji in trajnostnemu ravnanju, imajo Vipavci, Kraševci in Brici čisto vse, kar danes turist išče in potrebuje".

Nova turistična zgodba je primer dobre prakse, ki povezuje številne turistične ponudnike, občine in vodilne destinacije. Na privlačen način vključuje naravne danosti regije, kulturno dediščino in gastronomske posebnosti.

Nova turistična ponudba vključuje brezplačna vodenja po največjih znamenitostih ob kozarcu avtohtonih vin, rebule, zelena ali terana, na Divaškem tudi slivovke, njen namen pa je goste popeljati na odkrivanje izjeme zgodovinske, kulturne in naravne dediščine območja treh regij ter izkušnjo obogatiti z okušanjem avtohtone vrhunske žlahtne kapljice.

Danes predstavljena ponudba v celoti temelji na trajnostnem razvoju in sledi Zelenim smernicam slovenskega turizma. Močna povezovalna nit med zelenimi destinacijami v ospredje postavlja spoznavanje avtohtonih posebnosti regije, Brd, Krasa in Vipavske doline, spodbuja razpršitev gostov in kar je najbolj pomembno, tke trajne vezi med deležniki, ne zgolj znotraj destinacij, temveč na ravni celotne regije.

Skupno zgodbo pod krovnim sloganom Zdaj je čas za vas. Brda. Vipavska dolina. Kras sestavlja štiriindvajset znamenitosti, muzejev, umetniških galerij in trajnostnih centrov.

V Brdih:

Grad Dobrovo z zbirko Zorana Mušiča, Srednjeveško vasico Šmartno, Galerijo Alma House v Medani, Vilo Vipolže in Park miru na Sabotinu

V Vipavski dolini:

Kostanjeviški samostan Nova Gorica, Trg Evrope Nova Gorica, Mirenski Grad, Galerijo Oskar Kogoj Natura Design, Vipavski križ, Pilonovo galerijo Ajdovščina, Kovaški muzej Lokovec, Dvorec Lanthieri in Vinski muzej Vipava.

Na Krasu:

Kobilarno Lipica, Park Škocjanske jame, Pomnik miru na Cerju, Pepin vrt Dutovlje, Interpretacijski center kraške vegetacije in Vrt v Sežani, Špacalovo galerijo v Štanjelu, Škrateljnovo domačijo v Divači in Slamčevo domačijo v Pliskovici.