Skoči do osrednje vsebine

Telefonski pogovor ministra dr. Logarja z belgijskim zunanjim ministrom Goffinom

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in minister za zunanje zadeve in obrambo Kraljevine Belgije Philippe Goffin sta v današnjem telefonskem pogovoru izrazila zadovoljstvo nad razvojem slovensko-belgijskih odnosov in potrdila obojestranski interes za njihovo nadaljnjo krepitev na dvostranski in evropski ravni.

Zunanji minister dr. Logar

Zunanji minister dr. Logar | Avtor Foto: STA

Ministra sta izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med sorodno mislečima državama članicama EU. Izmenjala sta informacije o spopadanju z zdravstveno krizo v obeh državah, pri čemer sta posebno pozornost namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, zlasti na področju turizma, ki ga je zdravstvena kriza še posebej prizadela. Pogovarjala sta se tudi o načrtih obeh vlad za soočanje z morebitnim drugim valom pandemije. Minister dr. Logar je v tem kontekstu izpostavil sveženj za okrevanje evropskega gospodarstva, ki je strateškega pomena za EU in njene državljane. Ob tem se je zavzel za čim prejšnji sprejem novega večletnega finančnega okvirja.

Minister dr. Logar je izpostavil dobre odnose med državami Beneluxa. Minister Goffin je potrdil nedvomen interes in pripravljenost Belgije za tesno sodelovanje s Slovenijo, tudi v kontekstu slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021.

Minister dr. Logar se je v pogovoru zavzel za celostne evropske rešitve na področju migracij. Sogovornika sta pozornost namenila tudi razmeram na Bližnjem vzhodu.