Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Anže Logar je sprejel predsednico Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Anže Logar je 7. julija 2020 sprejel predsednico Slovensko-nemške gospodarske zbornice Gertrud Rantzen. Izmenjala sta poglede na aktualne ekonomske izzive, ki so še posebej zahtevni v luči globalne pandemije, saj je močno vplivala na svetovno gospodarstvo.

Strinjala sta se, da so vladni ukrepi pomagali gospodarstvu, da je prestalo velike pritiske zaradi pandemije, obenem pa je potrebno nadaljevati z ukrepi, ki bodo lajšali poslovanje podjetjem in privabili nove investicije.

Nemčija je prvi gospodarski partner Slovenije, zato je njuno sodelovanje še posebej tesno in pomembno. Slovenija petino blagovne menjave opravi z Nemčijo, presežek v menjavi pa stalno povečuje. Od leta 2017 do 2019 se je presežek Slovenije v blagovni menjavi z Nemčijo skoraj podvojil z 450 na 830 milijonov evrov.

Minister dr. Logar je pred kratkim v Ljubljani gostil nemškega zunanjega ministra Heika Maasa, državi pa bosta tudi zaradi sodelovanja v Triu Predsedovanja Svetu EU v naslednjih 18 mesecih še krepili odnose na vseh ravneh.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica je pomemben člen v gospodarskih odnosih med državama, zato sta se sogovornika dogovorila za tesno sodelovanje med zbornico in Ministrstvom za zunanje zadeve.