Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za Univerzo v Mariboru

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – RIUM« Za projekt v vrednosti nekaj manj kot 30 milijonov evrov bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih 23 milijonov evrov.

Moški v laboratoriju

Evropska sredstva za Univerzo v Mariboru | Avtor Klemen Razinger

Namen projekta je nadgradnja raziskovalne infrastrukture Univerze v Mariboru na raziskovalnih področjih, ki imajo prebojni potencial, podpirajo razvoj znanj, pomembnih za gospodarstvo Slovenije in Evrope ter lahko posredno prispevajo h krepitvi podjetniškega potenciala in dvigu dodane vrednosti.

Raziskovalno oprema predstavlja predpogoj za izvajanje raziskav na področjih naprednih materialov in tehnologij, zdravja in varne hrane, pametnih energetskih in krožnih sistemov, torej področji, ki izhajajo iz prioritet opredeljenih v Slovenski strategiji pametne specializacije.

Javne raziskovalne organizacije iz Slovenije bodo lahko raziskovalno opremo uporabljale po načelu odprte raziskovalne infrastrukture, v omejenem obsegu (do 20 % zmogljivosti) pa bo na razpolago tudi podjetjem.