Skoči do osrednje vsebine

Vse pripravljeno za uvedbo brezplačne vozovnice

Vodstvo Ministrstva za infrastrukturo je na današnji novinarski konferenci predstavilo podrobnosti uvedbe brezplačnega medkrajevnega prevoza za upokojence, imetnike invalidske evropske kartice, vojne veterane in starejše od 65 let

Novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki s 1. julijem 2020 uvaja brezplačni medkrajevni javni potniški prevoz za upokojence in nekatere druge skupin prebivalstva, je bila sprejeta lansko leto.

Kot je uvodoma poudaril minister Jernej Vrtovec, je ministrstvo kljub zahtevnim izzivom zaradi epidemije koronavirusa uspelo pripraviti vse potrebno za uvedbo brezplačnih vozovnic s 1. julijem 2020. Kot je povedal,  ob prihodu njegove ekipe niso bile dorečene pravne podlage, niti razdelani načrti za implementacijo nadgradenj ter tehnične podlage za nadaljnjo širitev sistema, vendar je sodelavkam in sodelavcem uspelo nadoknaditi zamujeno. Minister se jim  je ob tem zahvalil za kakovostno in požrtvovalno delo.

Namen brezplačnega medkrajevnega prometa je spodbujanje trajnostne mobilnosti in omogočiti upravičencem, da na enostaven, pregleden in učinkovit način uporabljajo medkrajevni promet, ne glede na izvajalca storitev, je še poudaril minister.

Državni sekretar Blaž Košorok je predstavil podrobnosti glede pridobitve letne karte in upravičence pozval, naj s pridobivanjem vozovnice ne hitijo in si jo uredijo, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko uporabiti. Upravičencev je namreč okoli 600.000, zato bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča. Zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z novim koronavirusom se priporoča, da vlagatelji obrazce raje oddajo prek običajne oziroma elektronske pošte. Obrazec je dostopen na spletišču ministrstva, v tiskani obliki pa na 120 oddajnih mestih pri izvajalcih javnega potniškega prometa.

Na novinarski konferenci je nastopil tudi Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, ki je z veseljem pozdravil novost in se ob tem zahvalil Ministrstvu za infrastrukturo. Kot je dejal, se bo z brezplačnim medkrajevnim prevozom in koriščenjem turističnih kapacitet na dopustniški oddih lahko odpravil marsikateri upokojenec, ki si tega sicer ne bi mogel privoščiti.