Skoči do osrednje vsebine

S 1. julijem 2020 se začne predsedovanje tria Nemčije, Portugalske in Slovenije Svetu EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Od 1. julija 2020 do 31. decembra 2021 trojno predsedstvo Svetu Evropske unije prevzemajo Nemčija, Portugalska in Slovenija. Večmesečno sodelovanje je potekalo konstruktivno in v duhu prijateljskega sodelovanja. Usklajen in zaključen 18-mesečni program predsedujoče trojke je bil junija 2020 predstavljen in potrjen na Svetu za splošne zadeve (GAC).

simbolična slika rok v krogu

Skupaj | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Skupni program treh prihodnjih predsedstev odraža cilje strateške agende EU in vključuje vse pomembne vidike ravnanja in odziva EU na pandemijo covid-19.

S 1. julijem žezlo predsedujoče prevzema Nemčija, katere ključni prioriteti sta dogovor o večletnem finančnem okvirju in o instrumentu za okrevanje kot glavni orodji odzivanja na covid-19 krizo. V ospredju prioritet ostajajo prihodnji odnosi z Združenim kraljestvom, migracijski pritiski, spoštovanje vladavine prava ter krepitev Unije za odziv na globalne izzive. Portugalska, ki bo prevzela predsedovanje 1. januarja 2021, se bo osredotočila na gospodarski in trgovinski vidik, socialno dimenzijo okrevanja in zunanje delovanje EU.

Slovenija si bo v drugi polovici naslednjega leta prizadevala za izboljšanje zmogljivosti EU in njenih držav članic z oblikovanjem ustreznih načrtov za reševanje kriz, kot so pandemija ali kibernetski napadi večjih razsežnosti. Pozornost bo posvečala tudi popolnemu delovanju evropskega gospodarstva z upoštevanjem zelenega prehoda in digitalne preobrazbe ter nadaljevanju politike širitve EU in v tem kontekstu napredku držav Zahodnega Balkana na EU poti.

Ob začetku predsedovanja tria bo minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar 3. julija 2020 v Sloveniji gostil nemškega zunanjega ministra Heika Maasa. Portugalski kolega, zunanji minister Augusto Santos Silva, pa se bo srečanja udeležil virtualno. Ministri za zunanje zadeve Nemčije, Portugalske in Slovenije se bodo srečali že drugič v času sodelovanja trojke, prvo srečanje je potekalo 22. maja 2019 v Berlinu v Zvezni republiki Nemčiji in je bilo namenjeno pripravi 18-mesečnega programa.

Dodatne informacije: