Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na avdio-video Mednarodni konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je sodeloval na današnji avdio-video mednarodni ministrski konferenci v podporo prihodnosti Sirije in regije, ki sta ji sopredsedovala visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko in podpredsednik EK Josef Borrel Fontelles in generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve in koordinator nujne pomoči Mark Lowcock.

Evropska unija je letos že četrtič v sodelovanju z OZN organizirala mednarodno konferenco v podporo prizadevanjem mednarodne skupnosti za doseganje celovite politične rešitve sirskega konflikta ter nadaljnjo pomoč prizadetemu sirskemu prebivalstvo. V sklopu mednarodne konference so potekali tudi dnevi dialoga med civilno družbo, nevladnimi organizacijami, mednarodnimi organizacijami in državami ter številni drugi spremljevalni dogodki, ki so naslovili vprašanja, kot so vloga sirskih žensk, mladih in civilne družbe v izgradnji prihodnosti Sirije, zaščita in podpora sirskim beguncem in notranje-razseljenim osebam v Siriji, problematika nasilja na podlagi spola in položaj sirskih otrok.

Minister dr. Logar je na konferenci izrazil razočaranje nad počasnim napredkom v političnem procesu reševanja sirske krize v skladu z resolucijo Varnostnega sveta OZN 2254 (2015). Podprl je poziv generalnega sekretarja OZN za vzpostavitev trajne prekinitve ognja na celotnem ozemlju Sirije. Posebej je izpostavil pomen ohranjanja premirja v območju Idliba na severozahodu države v skladu z dogovorom med Rusko federacijo in Turčijo iz 5. marca letos. Članice Varnostnega sveta OZN je pozval k podaljšanju resolucije o čezmejni dostavi humanitarne pomoči, ki poteče 10. julija.

Minister je izpostavil polno podporo Slovenije mednarodnim mehanizmom za boj proti nekaznovanosti za najhujša kazniva dejanja v Siriji, kot sta Mednarodni, nepristranski in neodvisni mehanizem za pomoč pri preiskovanju in pregonu oseb, odgovornih za najtežja kazniva dejanja zoper mednarodno pravo ter Neodvisna preiskovalna komisija za Sirijo, ki jo je ustanovil Svet ZN za človekove pravice z mandatom za preiskovanje vseh domnevnih kršitev mednarodnega prava s področja človekovih pravic  od začetka spopadov marca 2011 v Siriji.

Slovenija pozdravlja prvo poročilo Skupina za preiskave in identifikacijo Organizacije za prepoved kemičnega orožja, ki ima nalogo identificirati odgovorne za uporabo kemičnega orožja v Siriji in je zelo zaskrbljena ob ugotovitvah, da so v treh primerih uporabe kemičnega orožja v Siriji v napadih na mesto Ltamenah marca 2017 bombe s prepovedanimi kemikalijami odvrgle sirske zračne sile. Slovenija ostro obsoja te napade.

Minister dr. Logar je na konferenci najavil nov humanitarni prispevek Slovenije v višini 70.000 evrov v podporo aktivnostim Urada visokega komisariata Združenih narodov za begunce v Siriji in Turčiji v letošnjem in prihodnjem letu.