Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs policistom ob dnevu policije: Državljani vas vidijo na piedestalu branika njihove varnosti

Na osrednji slovesnosti ob dnevu policije, smo se danes, 26. junija 2020, v Policijski akademiji v Tacnu spomnili na vlogo policije pri nastanku naše države. Osvetlili smo naše poslanstvo, ki se v vseh teh letih ni spremenilo, saj je naša poglavitna skrb še vedno skrb za varnost ljudi.
Nagovor ministra Aleša Hojsa za govornico.

Govor ministra Aleša Hojsa

Današnja slovesnost je eden od načinov, s katerim ohranjamo spomin na prelomne dogodke med letoma 1989 in 1991. Spominjamo se vrste pogumnih dejanj naših predhodnikov. Neizpodbitno je dejstvo, da so v izjemni složnosti, sodelovanju in medsebojni pomoči pripadniki takratne milice, ob pomoči teritorialne obrambe in ljudstva, odločno izborili našo svobodo ter suvereno in neodvisno državo.

Takrat se je prerodila tudi slovenska policija, ki je na podlagi zakonodaje nove države kmalu začela ubirati svežo pot, pot sodobne institucije, ki so ji poleg načel zakonitega in strokovnega dela enako pomembni tudi spoštovanje človekovih pravic, etika in predanost skrbi za ljudi. V vsem tem času se je policija soočala in se še vedno sooča z najrazličnejšimi dogodki in izzivi, a se ni nikoli izneverila ljudem in njihovi zaščiti.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na slovesnosti ob dnevu slovenske policije v Tacnu vsem policistkam in policistom dejal, da je v teh mesecih, odkar je z njimi, spoznal njihovo neizmerno iskrenost, strokovnost in požrtvovalnost za državljane Slovenije. Pohvalil je njihovo delo in dejal: "Tudi v prihodnje se od vas pričakuje veliko. Državljani vas, tako kot Slovensko vojsko in slovensko zdravstvo, vidijo na piedestalu branika njihove varnosti. Za razliko od let 1990/91 tokrat vas še posebej visoko, torej pred Slovensko vojsko in ostalimi sistemi varnosti. Verjamem, da ste tega sposobni in, da boste to tudi storili."

Prejemnikom priznanj, policistom in občanom se je minister iskreno zahvalil za njihova hrabra in požrtvovalna dejanja, vsem policistom in policistkam pa zaželel lepo praznovanje dneva slovenske policije.

Dodal je še, da če so potrebne zakonske spremembe na področju varovanja naših meja, ukrepanja proti paravojaškim enotam ali večja pooblastila pri zagotavljanju javnega reda in miru, jih bo kot minister zagotovil.

Zbrane je nagovoril tudi generalni direktor policije mag. Anton Travner. "V junij, ki je za slovensko policijo običajno prazničen mesec, smo vstopili z negotovostjo, skoraj prepričani, da bomo morali dan policije obeležiti popolnoma drugače. In okoliščine so nas res prisilile v spremenjeno obliko in obseg praznovanja. A vseeno nam je uspelo ustvariti tudi nekaj slovesnega vzdušja. In prav nekaj slovesnosti, druženja in sprostitve v tem trenutku res potrebujemo, saj so zadnji meseci izjemno obremenili celotno policijo. K sreči smo prvi val epidemije uspešno zajezili, tudi ob pomoči državljank in državljanov, ki ste spoštovali ukrepe, za kar se vam ob tej priložnosti iskreno zahvaljujem. Brez vašega sodelovanja nam namreč ne bi uspelo."

Ob današnji slovesnosti sta minister in generalni direktor policije nekaterim najzaslužnejšim posameznikom podelila najvišja priznanja policije. 

Poklon padlim policistom

V okviru praznovanja dneva policije so se minister za notranje zadeve Aleš Hojs, generalni direktor policije mag. Anton Travner, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Lorbek, v. d. direktorja Uprave kriminalistične policije Vojko Urbas in predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas s položitvijo vencev v Parku spomina v Tacnu poklonili policistom, ki so izgubili življenje v vojni za Slovenijo 1991, in tudi policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991.

Delegacija se je poklonila tudi pri pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani.