Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa ob dnevu državnosti in dnevu slovenske policije

Spoštovani državljanke in državljani, spoštovani policistke in policisti.

Mineva 29 let, odkar smo se  25. junija 1991 tudi formalno odločili za samostojno pot. Ta je bila dokončno zakoličena leto prej, aprila 1990, s prvimi  demokratičnimi večstrankarskimi volitvami, kjer je zmagala koalicija DEMOS, s programom samostojne Slovenije in decembra 1990, ko je plebiscitarna večina naših državljanov odločila, da mora ta program politika uresničiti.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs | Avtor Nebojša Tejić, STA

Ob prazniku rojstva naše države lahko kljub mnogim današnjim težavam in krivicam v naši družbi tudi danes rečemo, da smo se odločili prav. Imamo ne samo čudovito deželo, imamo državo. Država je danes del Evropske unije, ki je zaradi svoje razvitosti, tehnološkega napredka, visokega standarda, pa tudi zaradi človekovih pravic, svobode posameznika in stopnje demokracije vzor in želja mnogih. Za to državo pa  smo odgovorni vsi. Tisti, ki imamo vzvode oblasti, bolj, pa tudi vsi ostali nosijo svoj del odgovornosti. Če smo se pred 29. leti morali skupaj zoperstaviti jugo-agresorski vojski in delu politike, ki sta naši samostojnosti nasprotovala in so naši državljani trepetali za najosnovnejšo človekovo dobrino – varnost, smo danes v povsem drugačni situaciji. Živimo v eni najvarnejših držav in v demokratični ureditvi, kjer o naši usodi odloča ljudstvo in ne vojska s komunistično partijo na čelu.

Zato je čas praznikov poleg praznovanja namenjen tudi opominu, da to, kar imamo, ni nekaj samoumevnega. Kako ranljivi smo, smo nazadnje doživljali pred mesecem. Tokrat naš nasprotnik ni bil viden in predvidljiv, a ravno zato še toliko nevarnejši. Virus je vstopil v naš vsakdan tako grozljivo, da smo bili primorani omejevati celo najosnovnejše človekove pravice. A tudi tokrat smo se odzvali zrelo in odločno. Tako kot so naš pogum in odločnost občudovali po širnem svetu pred 29. leti, smo tudi tokrat v boju zoper zahrbtnega sovražnika ena od najuspešnejših držav. In tu ste, poleg zdravstvenih delavcev, spoštovani policistke in policisti prispevali levji delež prav vi. Tako kot naše države ne bi bilo brez prispevka vaših predhodnikov, pripadnikov policije v osamosvojitvenih procesih, bi tudi tokrat naša dežela brez vas ne bila sposobna tako učinkovitega zavarovanja naše varnosti.

Letošnji dan državnosti tako praznujemo v prav posebnih okoliščinah. Ko se svet bori z epidemijo, ko se zopet obujajo ideje hladne vojne, ko so potrebni izjemni napori za nadaljnjo trdnost evro-atlantskih povezav in ko vstopamo v novo svetovno recesijo, se zdi, da se Slovenci ponovno zavedamo vsega, kar nas je naučila zgodovina. Predvsem tega, da nam nikoli ni bilo in nam tudi v prihodnje ne bo nič podarjeno ter da smo zgodovinske premike dosegali, vedno ko smo se zanašali le sami nase. Verjamem, da bo tudi tokrat tako.

Naj vam vsem skupaj iskreno čestitam ob dnevu državnosti. Policistkam in policistom pa še posebej lepo praznovanje dneva policije, ko bi se prav vsi morali spomniti na plemenito poslanstvo, ki ga modra družina iz dneva v dan opravlja za našo varnost.

Aleš Hojs
Minister za notranje zadeve