Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na videokonferenci s kanclerko Zvezne republike Nemčije Angelo Merkel in predsednikom vlade Portugalske republike Antoniom Costo

V nadaljevanju objavljamo sporočilo za javnost po videokonferenci kanclerke Zvezne republike Nemčije, predsednika Vlade Portugalske republike in predsednika Vlade Republike Slovenije.

Kanclerka Angela Merkel, predsednik portugalske vlade António Costa in predsednik slovenske vlade Janez Janša so se danes pogovarjali na videokonferenci. Predsedniki vlad se zaradi pandemije niso sestali v živo v Berlinu, kot je bilo prvotno načrtovano.

Na podlagi izkušenj iz leta 2007, ko so kot prve sestavljale trio predsedovanja, bodo Nemčija, Portugalska in Slovenija znova predsedovale Svetu Evropske unije v naslednjih 18 mesecih. Nemčija bo 1. julija 2020 prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu po načelu rotacije, sledita Portugalska januarja 2021 in Slovenija julija 2021.

Tri države so določile skupna vprašanja in prednostne naloge, ki jih želijo obravnavati v tem obdobju. Skupni program so prilagodile pandemiji COVID-19 in v njem poudarile cilj tria, da si bodo skupaj prizadevale za hitro gospodarsko in socialno okrevanje ter tako krepile odpornost Evrope.

Tri predsedujoče države trdno verjamejo v pomen demokracije, človekovih pravic, vladavine prava in naših odprtih družbenih modelov, ki so temelj evropske svobode, varnosti in blaginje.

Na današnji videokonferenci so trije voditelji vlad poudarili, da je treba iz krize potegniti prave nauke in Evropo pripraviti na prihodnost. Znova so potrdili svojo zavezo graditvi močnejše, bolj trajnostno naravnane, konkurenčnejše in tesneje povezane Evrope po pandemiji COVID-19.

Trije voditelji vlad so se strinjali, da morajo Evropska unija in njene članice poiskati rešitve za socialno razsežnost krize, da bo k temu prispevalo okrevanje evropskega gospodarstva ter da morajo prednostno obravnavati zeleno in digitalno preoblikovanje, okrepiti strateško avtonomijo Evropske unije in njene zmogljivosti spopadanja s krizami, kot so pandemija in kibernetski napadi. Potrdili so, da bosta med skupnimi prednostnimi nalogami njihovega tria predsedstev tudi reševanje podnebnih sprememb in spodbujanje digitalizacije v Evropski uniji s ciljem okrepiti digitalno suverenost.

Za krepitev vloge Evrope v svetu so trije voditelji vlad znova potrdili svoj skupni cilj izboljšati sposobnost Evropske unije, da oblikuje svetovno politiko ter tako podpre na pravilih temelječ večstranski svetovni red in poglobi svoje sodelovanje s ključnimi partnerji. Med drugim so poudarili potrebo po skupnem delovanju v odnosih Evropske unije s Kitajsko in z Indijo, v prihodnost usmerjeni agendi EU-Afrika in nadaljevanju sodelovanja z našimi čezatlantskimi partnerji. Poudarili so tudi pomen procesa širitve na Zahodni Balkan.

Ozadje: Mehanizem tria v Svetu Evropske unije določa Lizbonska pogodba. Vsako predsedstvo Svetu tesno sodeluje z drugima dvema, zato da je v Svetu zagotovljena kontinuiteta sprejemanja odločitev. Ko prva država v triu prevzame predsedovanje, se objavi skupni program.