Skoči do osrednje vsebine

Obisk avstrijskega zunanjega ministra v Republiki Sloveniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je na obisku gostil zveznega ministra za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexandra Schallenberga. To je prvo bilateralno srečanje obeh ministrov in drugo v zadnjem tednu. Ministra sta se prvič osebno srečala na Dunaju, 16. junija na srečanju ministrov za zunanje zadeve Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije ki ga je organizirala Avstrija. Sicer sta bila ministra v času epidemije Covid v zelo tesnem telefonskem stiku. Po potrebi tudi nekajkrat na dan.

Ministra sta poudarila odlične odnose in reden političen dialog med državama na visoki ravni. Izpostavila sta Leto sosedskega dialoga Slovenija–Avstrija, ki poteka od oktobra lani in prispeva k boljšemu razumevanju in poznavanju obeh držav in narodov.

Ministra sta izrazila zadovoljstvo z dobrim gospodarskim sodelovanjem, pri čemer je Avstrija 1. naložbenica v Sloveniji, 3. gospodarska partnerica Slovenije in 2. po številu turističnih obiskov avstrijskih gostov. Izrazila sta upanje, da bo dvostransko gospodarsko sodelovanje kljub epidemiji covid-19 ostalo na podobni ravni.

Minister Logar je izpostavil pričakovanja slovenske narodne skupnosti v Avstriji ob 100 obletnici plebiscita 10. oktobra 2020.  Minister Logar je opozoril na potrebo po zvišanju financiranja narodne skupnosti, ki se ni zvišala že 25 let, ureditvi statusa manjšinskih medijev in dvojezičnega šolstva. Izpostavil je obveznosti avstrijske države, ki izhajajo iz ADP.

Zunanja ministra Logar in Schallenberg sta nadaljevala tudi pogovore o trenutni epidemiološki sliki covid-19 v obeh državah in soseščini, o sproščanju ukrepov v zvezi s covid-19 ter o aktivnostih na ravni EU za soočanje z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami epidemije. Strinjala sta se, da je nujna enotnost EU in njena ustreznejša pripravljenost na soočanje s kriznimi situacijami.

Zunanja ministra sta namenila pozornost tudi prihajajočemu slovenskemu predsedovanju Svetu EU v drugi polovici 2021, večletnemu finančnemu okviru EU in migracijam.