Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je skupaj z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za medije Ivanom Ovnom in vodjo kabineta dr. Bredo Mulec sprejel Matjaža Juharta iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je skupaj z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za medije Ivanom Ovnom in vodjo kabineta dr. Bredo Mulec na ministrstvu sprejel Matjaža Juharta, ki vodi strokovno službo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije (ZDGNS).
Udeleženci sestanka med pogovorom v sejni sobi ministrstva

Sestanek na ministrstvu

Matjaž Juhart se je uvodoma zahvalil ministru in posameznim službam ministrstva za pozitiven odnos do reševanja vprašanj dostopnosti do programskih vsebin medijev za senzorno ovirane osebe. Dejal je, da je v Sloveniji okoli 1000 ljudi gluhih, po podatkih ZZZS pa slušni aparat uporablja okoli 77.000 Slovencev. Beseda je tekla o tem, da si morajo države, tudi v skladu z evropsko zakonodajo, prizadevati k nenehnemu napredku pri opremljanju medijskih vsebin s prilagoditvami za ranljive skupine, na kar bo posebno pozorno tudi Ministrstvo za kulturo. Navzoči so se pogovarjali tudi o razvoju novih aplikacij, namenjenim gluhim in naglušnim, ki govorni jezik pretvorijo v besedilo.

Minister dr. Simoniti je ob koncu pogovora dejal, ''da bomo poskušali najti dogovor vseh odgovornih in napredovati. Moti me, če se iščejo izgovori, zakaj ne''.