Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Aleksandra Pivec na obisku kmetije, ki izvaja dopolnilno dejavnost socialnega varstva

Ministrica dr. Aleksandra Pivec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in Varuh človekovih pravic Republike Slovenije Peter Svetina so obiskali družino na kmetiji, ki izvaja institucionalno varstvo, ki ni zelo pogosto v praksi. Družina je v svoje družinsko zavetje sprejela starejšo oskrbovanko, oskrbovanko s posebnimi potrebami in mladoletne oskrbovance.
Ministrica v družbi štirih ljudi pred hišo

Ministrica dr. Pivec na obisku kmetije | Avtor: MKGP

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec, povabil v Vitanjsko Skomarje v občini Vitanje. Na kmetiji so se seznanili z izvajanjem oblike institucionalnega varstva - namestitve oskrbovancev pri drugi družini, kar je skladno z Zakonom o socialnem varstvu in uredbi o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji.

Pri oskrbi starejših se premalo poudarja tudi druge možnosti, ki jih zakonodaja na tem področju omogoča. Poleg oskrbe v domovih za starejše je na voljo tudi oskrba v dnevnih centrih in namestitve v druge družine.
Namestitev v drugi družini obsega osnovno oskrbo in socialno oskrbo po predpisih s področja socialnega varstva ter zdravstveno varstvo po predpisih s področja zdravstvenega varstva.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je poudarila, da so z uskladitvijo z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, spremenjene določbe zakonodaje o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji z dodatno možnostjo – dopolnilno dejavnostjo socialnega varstva. Na ta način imajo oskrbovanci dodatno možnost izbire za preživljanje tega življenjskega obdobja tudi na kmetijah, v okolju, ki so ga vajeni in  se v njem dobro počutijo.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina, ministrica dr. Aleksandra Pivec in minister Janez Cigler Kralj so se strinjali, da je ta primer dobre prakse lahko za vzgled in vzpodbudo, tudi drugim družinam in osebam, ki oskrbo potrebujejo s ciljem, da se tovrstna oskrba poveča.