Skoči do osrednje vsebine

Dve slovenski kmetiji v ožjem izboru Evropske komisije »Rural Inspirational Awards« na temo biogospodarstva in podnebnih sprememb

Evropska komisija je objavila ožji seznam projektov, sofinanciranih iz programov razvoja podeželja 2014–2020 držav članic, za katere lahko glasuje tudi vi. Iz Slovenije sta v ožjem izboru Hiša vin Kokol s predelavo grozdnih pešk in Biodinamična kmetija Černelič z ohranitvenim načinom obdelave tal brez oranja.

Namen natečaja »Rural Inspiration Awards« je dvigniti prepoznavnost politike razvoja podeželja in prispevka Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) k biogospodarstvu in boju proti podnebnim spremembam ter spodbuditi izmenjavo znanja in povezovanje.

Razpisane kategorije natečaja:

  • Biogospodarstvo (krožno biogospodarstvo): projekti / dejavnosti v tej kategoriji vključujejo proizvodnjo obnovljivih bioloških virov in pretvorbo teh virov in tokov odpadkov v izdelke z dodano vrednostjo, vključno s hrano, krmo, bio-proizvodom in bioenergijo.
  • Zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe: projekti / akcije, ki zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov ali odstranjujejo ogljikov dioksid iz ozračja.
  • Prilagajanje na podnebne spremembe: projekti / ukrepi za povečanje odpornosti evropske kmetijske in gozdarske industrije na škodljive učinke podnebnih sprememb.

V okviru Mreže za podeželje, Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, smo v sodelovanju z Agencijo RS za kmetijske trge in razvoj podeželja naredili izbor kandidatov za prijavo. Merilo, poleg zanimivega in natečaju primernega projekta, je bila uspešno zaključena naložba oz. dejavnost ter izplačana sredstva iz naslova Programa razvoja podeželja 2014–2020 (PRP). 

Evropska komisija je prejela 71 predlogov. Končni izbor 15-ih projektov sta naredila Evropska mreža za razvoj podeželja in Evropska komisija. Evropska komisija je v končni izbor iz Slovenije uvrstila:

Natanko nič odpadka v predelavi grozdja - Hiša vin Kokol v kategoriji (krožno) biogospodarstvo

Odličen primer krožnega gospodarstva v kmetijstvu. Hiša vin Kokol je posestvo z družinsko tradicijo v Ciglencah, v občini Duplek, ki se s kmetijstvom ukvarja že tri generacije, zadnjih štirideset let pa so prisotni tudi v vinogradništvu. Obdelujejo okoli 10 ha zemlje in od tega je približno tretjina namenjena  vinogradništvu. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadka. Grozdje predelajo v vino, vendar se za njih izkoristek trte tu nikakor še ne zaključi. Odpadkom podarijo novo vrednost, saj grozdne peške, ki bi bile sicer odpadek, iztisnejo v olje grozdnih pešk. Kar ostane pri iztisu, dalje uporabijo za predelavo v moko grozdnih pešk. Same grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

Pridelovanje zdrave hrane z varovanjem okolja, tal in zmanjševanjem vpliva na podnebne spremembe – Biodinamična kmetija Černelič v kategoriji zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe

Podnebne spremembe so danes vse bolj očitne. V vasi Dečno selo pri Brežicah na biodinamični kmetiji Černelič na ekološki način kmetujejo že od leta 2003, v letu 2014 pa so pridobili DEMETER certifikat, kar pomeni, da svoje pridelke sočasno pridelujejo po načelih biodinamike. Poslužujejo se kolobarjenja, gnojenja z biodinamičnim kompostom domačega goveda in setvijo mešanih posevkov za povečevanje deleža organske snovi v tleh, s čimer prispevajo k večjemu ponoru CO2. Prispevajo tudi k čistejšemu zraku in bolj zdravemu okolju. Svoje znanje in pridobljene izkušnje z veseljem delijo z drugimi in danes so inspiracija že mnogim.

 

GLASUJTE ZA NAJBOLJŠI PROJEKT!

Razglasitev zmagovalcev bo v štirih kategorijah: (1) biogospodarstvo, (2) zmanjševanje vplivov na podnebne spremembe, (3) prilagajanje na podnebne spremembe in (4) za prejetih največ glasov s strani javnosti ("Popular vote"). In ravno v slednji kategoriji ste vabljeni tudi vi, da izmed 15 kandidatov glasujete za najboljši projekt. Zmagal bo tisti, ki bo prejel največ glasov s strani javnosti. 

Spletno glasovanje je možno do četrtka, 25. 6. 2020, do 16. ure.

Razglasitev najboljših projektov v posamezni kategoriji bo v četrtek, 25. 6. 2020, ob 17.00 uri. Zaradi posebnih okoliščin se bo izvedla spletna razglasitev, ki jo bo mogoče spremljati v živo preko Zoom in preko Youtube spletne strani na kanalu »EURural«.

Povezave:

Predstavitev 15-ih projektov, med katerimi glasujete

Glasujte za vaš najljubši projekt oz. kmetijo!