Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je srečala z italijanskim veleposlanikom v Sloveniji, vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti v Državnem zboru in kulturnim atašejem Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc se je srečala z italijanskim veleposlanikom v Sloveniji, vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti v Državnem zboru in kulturnim atašejem Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji.
Udeleženci sestanka na skupni fotografiji

Srečanje na ministrstvu

1 / 2

Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je skupaj z vodjo kabineta dr. Bredo Mulec na ministrstvu sprejela italijanskega veleposlanika v Sloveniji Carla Campanila, vodjo poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti v Državnem zboru Felica Žižo in kulturnega atašeja Stefana Cerrata z Italijanskega inštitut za kulturo v Sloveniji. Na sestanku je bil navzoč tudi v. d. direktorja Urada Republike Slovenije za narodnosti mag. Stane Baluh.

Italijanski veleposlanik je poudaril, da tako Ljubljana kot Rim delita mnenje, ''da je zaščita pravic narodnih skupnosti temeljnega pomena za obe državi''. Kot je še dejal, sta obe državi preživeli težavno obdobje v povezavi s pandemijo koronavirusne bolezni 2019. V nadaljevanju je opisal odprta vprašanja, ki zadevajo italijansko narodno skupnost v povezavi z zaposlitvami na Regionalnem RTV-centru Koper/Capodistria.
Državna sekretarka dr. Ignacija Fridl Jarc je uvodoma poudarila, da je ''ministrstvo za kulturo gotovo tisto, ki ima in mora imeti nenehno posluh za to, kaj pomeni materni jezik, kaj pomeni večjezičnost, sobivanje na vsaki ravni družbenega življenja.'' Dejala je tudi, da reorganizacija RTV Slovenija ne sme potekati na račun zmanjševanja pravic, ki jih ima italijanska narodna skupnost v Sloveniji.

Vršilec dolžnosti direktorja Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti mag. Stane Baluh je dejal, da imajo vlade posluh za reševanje problematike Regionalnega RTV-centra Koper/Capodistria, a je javni zavod RTV Slovenija pri kreiranju finančne strukture in zaposlitev avtonomen. Državna sekretarka se je zavzela za nadaljevanje iskanja celovitih rešitev.

Stefano Cerrato z Italijanskega inštitut za kulturo v Sloveniji je navzoče seznanil z letošnjimi prireditvami, kot so Festival Ljubljana, Imago Slovenija, Dnevi poezije in vina na Ptuju. Tudi zaradi pandemije koronavirusne bolezni 2019, ki je močno prizadela Italijo, se na inštitutu še posebej veselijo gostovanja Filharmoničnega orkestra milanske Scale na Festivalu Ljubljana in stote obletnice rojstva cineasta Federica Fellinija, ki jo bomo v Slovenski kinoteki obeležili jeseni.

Državna sekretarka dr. Fridl Jarc je pozdravila aktivnosti italijanskega inštituta, tudi s področja spodbujanja prevodov italijanskih književnih in drugih del v slovenščino in med drugim dejala: ''Apeliramo na vas, da sodelujete s slovenskimi založbami in poskušate podpreti prevodne procese.''