Skoči do osrednje vsebine

Minister sprejel črnogorskega veleposlanika in srbsko veleposlanico

Minister Aleš Hojs se je danes srečal z veleposlanikom Črne gore Vujico Lazovićem in nato še z veleposlanico Republike Srbije Zorano Vlatković.

Minister in veleposlanik Črne gore sta se strinjala, da sodelovanje med državama na področju notranjih zadev poteka tradicionalno dobro. Nenazadnje so varnostni organi Črne gore pomemben partner slovenske policije tudi v mednarodnem policijskem sodelovanju. Sogovornika sta si izmenjala aktualne informacije, povezane s koronavirusom, in poudarila, da so ukrepi obeh držav pripomogli k zajezitvi COVID-19. Govorila sta tudi o migracijah in se strinjala, da je treba posebno pozornost nameniti preprečevanju nezakonitih prehodov meje. V nadaljevanju je minister Hojs izrazil podporo Slovenije pri prizadevanjih Črne gore za izpolnitev meril za članstvo v EU, saj Črna gora ostaja vodilna država širitvenega procesa. Povedal je, da je za napredek ključna implementacija sprejete zakonodaje, kar bo omogočilo tudi zapiranje odprtih poglavij.

Minister Aleš Hojs in veleposlanik Črne gore Vujica Lazović stojita pred zastavami

Minister Aleš Hojs in veleposlanik Črne gore Vujica Lazović

1 / 2

Po srečanju s črnogorskim veleposlanikom je minister Hojs sprejel še veleposlanico Republike Srbije Zorano Vlatković. V pogovoru je poudaril, da je Srbija naša pomembna in ključna gospodarska partnerica v regiji. Tudi sodelovanje med ministrstvoma in policijama poteka dobro, k dobremu sodelovanju pa prispeva tudi delo slovenskega policijskega atašeja na našem veleposlaništvu v Beogradu. Izmenjala sta informacije na področju migracij, kjer je minister izpostavil možnost ponovnega porasta nezakonitih migracij v regiji zaradi sproščenih ukrepov zaradi COVID-19. Dejal je, da mora vsaka država prevzeti svoj del odgovornosti in zagotoviti nadzor nad migracijskim tokom in nedovoljenimi prehodi meja. Ob tem pa je izrazil pripravljenost na ponovno napotitev slovenskih policistov za pomoč pri nadzoru meje in upravljanju migracij.

Minister Aleš Hojs in veleposlanica Republike Srbije Zorana Vlatković pred zastavami

Minister Aleš Hojs in veleposlanica Republike Srbije Zorana Vlatković

1 / 2