Skoči do osrednje vsebine

Ministri za zunanje zadeve EU z državnim sekretarjem ZDA Mikeom Pompeom o krepitvi partnerstva med EU in ZDA

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Logar je danes sodeloval na šestem virtualnem srečanju ministrov za zunanje zadeve EU, ki ga je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell Osrednja tema tokratnega srečanja so bili čezatlantski odnosi. Gost je bil državni sekretar ZDA Mike Pompeo.
Udeležba ministra dr. Logarja na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

Udeležba ministra dr. Logarja na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve

1 / 3

Šlo je za strateški dialog med EU in ZDA, osredotočen na priložnosti krepitve transatlantskega sodelovanja ter na izmenjavo pogledov glede aktualnih zunanjepolitičnih tem. Razprava se je nanašala predvsem na mednarodne posledice pandemije Covid-19 in na pomen sodelovanja v času okrevanja, na odnose s Kitajsko, na vprašanje oživitve bližnjevzhodnega mirovnega procesa in na razmere v vzhodni soseščini, s poudarkom na Ukrajini. Visoki predstavnik Borrell in države članice so se zavzele za nadaljevanje konstruktivnega partnerstva med EU in ZDA pri zasledovanju skupnih ciljev na vseh omenjenih in tudi pri drugih zunanjepolitičnih temah.

Minister dr. Logar je pozdravil razpravo z ameriškim državnim sekretarjem in izpostavil pomen rednega in odkritega dialoga z namenom naslavljanja skupnih izzivov. Poudaril je, da ZDA ostajajo najpomembnejši evropski politični in gospodarski partner ter tudi zaveznik na področju varnosti in obrambe. "Ko delujemo enotno, smo močnejši in odpornejši", je izpostavil minister ter se tako zavzel za nadaljnjo krepitev strateškega dialoga in partnerstva, temelječega na skupnih vrednotah in načelih.

V zaključku videokonference je visoki predstavil Borrell ministre še seznanil s pripravami na virtualno partnersko konferenco za Sudan, ki jo 25. junija skupaj organizirajo EU, Nemčija, OZN in Sudan.

Dodatne informacije:

https://www.consilium.europa.eu/sl/meetings/fac/2020/06/15/