Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs s predstavniki civilnih iniciativ o migracijah

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes, 15. junija 2020, sprejel predstavnike treh civilnih iniciativ iz občin ob meji, predvsem z Republiko Hrvaško: Sabino Homjak iz civilne iniciative Škofije, Alojza Rutarja in Ivana Ciglerja iz civilne iniciative Ilirska Bistrica ter Majo Kocjan iz civilne iniciative za Belo krajino.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs sedi za mizo s predstavniki civilnih iniciativ: Sabino Homjak iz civilne iniciative Škofije, Alojza Rutarja in Ivana Ciglerja iz civilne iniciative Ilirska Bistrica ter Majo Kocjan iz civilne iniciative za Belo krajin

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs s predstavniki civilnih iniciativ: Sabino Homjak iz civilne iniciative Škofije, Alojza Rutarja in Ivana Ciglerja iz civilne iniciative Ilirska Bistrica ter Majo Kocjan iz civilne iniciative za Belo krajino.

Pogovor je potekal predvsem o življenju ob meji ob povečanemu pritisku nezakonitih migracij. Minister jim je predstavil ukrepe za zmanjšanje nezakonitih prehodov meje in ob tem poudaril: »Predvsem pričakujem, da bomo z obojestranskim obveščanjem lahko skupaj dosegli, da bo nezakonitih prehodov meje čim manj in pa seveda, da bodo vsi prebivalci ob južni meji tam živeli varno.«

Predstavniki iniciativ so izrazili svoja pričakovanje o večji odzivnosti policije in zaostrovanju ukrepov vlade za preprečevanje nezakonitih migracij. Občine ob meji namreč živijo tudi od turizma, ki ga zadnja leta vedno bolj razvijajo, in tudi zaradi tega pričakujejo zajezitev nezakonitih migracij. Podprli so aktivnosti Slovenske vojske na meji, saj se lokalno prebivalstvo tako počuti bolj varno, prav tako pa pozdravljajo ukrepe, ki jih pripravljamo v ministrstvu, predvsem glede sprememb zakonodaje, torej Zakona o tujcih in Zakona o mednarodni zaščiti.