Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Blaž Košorok na neformalnem zasedanju ministrov za energijo

Državni sekretar Blaž Košorok se je preko videokonference udeležil neformalnega zasedanja ministrov za energijo. Ministri, pristojni za energijo, so se seznanili s sprejetjem sklepov, ki se nanašajo na odziv energetskega sektorja EU na epidemijo Covid-19.

Državni sekretar se je v razpravi zavzel za nezmanjšanje investicijske aktivnosti na področju energetike in v tej luči pozdravil prizadevanja Evropske komisije za ponovni zagon gospodarstva.

Državni sekretar je tudi poudaril, da si Slovenija prizadeva za pospešeno izvajanje ukrepov iz Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta. »Nadaljevati moramo s prilagoditvijo naše zakonodaje na področju energetike, da bomo spodbudili naložbe v obnovljivo energijo ter zmanjšali raven emisij v industriji. Prav tako moramo sprejeti dodatne ukrepe za povečanje naložb v naš elektroenergetski sistem, da bomo povečali zmogljivost omrežja ter njegovo odpornost in prožnost«, je poudaril v razpravi.

Ministri za energijo so med drugim razpravljali o potrebnih investicijah za okrevanje po krizi tako v energetskem sektorju kot na splošno v gospodarstvu. Razprava se je osredotočila na vprašanje v katere tehnologije bodo države članice vlagale v naslednjih nekaj letih, da bodo zagotovile doseganje energetsko – podnebnih ciljev do 2030 ter s tem zaveze iz Evropskega zelenega dogovora. Ministri so se strinjali, da bo ključno zagotavljanje stabilnega financiranja, pri tem pa se večina strinja, da so potrebne investicije v izboljšanje energetske učinkovitosti celotnega energetskega sistema, od proizvodnje in prenosa do končne rabe.