Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec podprla namero za interaktivni muzej ribiške industrije

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je ob robu današnjega praznika vina, oljk in rib v Izoli skupaj z županom Občine Izola podpisala pismo o nameri za vzpostavitev Interaktivnega muzeja ribiške industrije Slovenije v Izoli. Gre za večfunkcijski objekt, ki bi deloval kot hiša eksperimentov za ribištvo, biotsko raznovrstnost in naravo Slovenije, z elementi klasičnega muzeja, ribiškega oziroma morskega doma ter centra odličnosti za inovativnost, usposabljanje in promocijo mari- in akvakulture.
Oseba, sedeča za mizo, podpisuje dokument - pismo o nameri

Ministrica dr. Pivec na podpisu pisma o nameri v Izoli

1 / 2

Ministrica dr. Pivec je ob podpisu pisma o nameri najprej izpostavila, da ima vzpostavitev interaktivnega muzeja pomembno vlogo za slovenski ribiški sektor, zato ga MKGP tudi podpira. »Projekt je tako poseben zato, ker ima v samem svojem jedru namen povečati ribiško identiteto naše majhne, a skozi zgodovino z ribištvom tesno povezane države in njenih prebivalcev. To je namreč glavna naloga Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v segmentu ribištva: ohraniti kulturno dediščino naših prednikov ter jo povezati z naravnimi bogastvi, ki so nam dana, poudariti majhnost, bogatost, raznolikost, sonaravnost ter gastronomskost te naše države ter poudariti ribištvo kot most med tradicijo in sedanjostjo, med kulturnim in naravnim ter med domačim in tujim.«

Poleg promocije ribiške tradicije je projekt vreden podpore tudi zato, ker predvideva obnovo ter opremo objekta bivše tovarne rib na območju tovarniškega kompleksa Argo. Torej prinaša nove vsebine na to območje, ki so širšega pomena tako za lokalno skupnost, kot tudi strokovno javnost. Na inovativen način, prilagojen prihodnosti bodo te vsebine zagotovo zanimive tudi za mlade, ki se bodo morda prav zaradi tega projekta pogosteje odločili za poklic ribiča in tako ohranjali našo bogato tradicijo ribištva. Projekt je poseben tudi zato, ker želi povečati identiteto naše majhne, ampak skozi zgodovino z ribištvom tesno povezane države in njenih prebivalcev.