Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar skupaj z zunanjimi ministri EU, Afrike in širše regije o vzpostavitvi Mednarodne koalicije za Sahel

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil prvega ministrskega srečanja Mednarodne koalicije za Sahel.

Dogodek na visoki ravni je organiziralo ministrstvo za zunanje zadeve Francije v sodelovanju z Evropsko unijo in ministrstvom za zunanje zadeve Mavretanije. Videokonference so se, poleg zunanjih ministrov držav EU, afriških držav ter držav partneric iz širše regije, udeležili tudi visoki predstavniki Evropske unije, Afriške unije, Združenih narodov, Svetovne banke, Skupnih sil G5 Sahel ter regionalnih organizacij.

Na konferenci so se ministri dogovorili o ciljih, upravljanju in delovanju Mednarodne koalicije za Sahel. Mednarodna koalicija je bila vzpostavljena aprila 2020 kot odziv na prošnjo držav G5 Sahel (Burkina Faso, Čad, Mali, Mavretanija in Niger) za mobilizacijo mednarodnih partnerjev v celovit pristop za pomoč v regiji Sahel – eni najrevnejših regij na svetu, ki se sooča s številnimi varnostnimi, razvojnimi in humanitarnimi izzivi in grožnjami.

Obravnavani so bili štirje temeljni stebri Koalicije – boj proti terorizmu, krepitev vojaških zmogljivosti držav v regiji, obnovitev prisotnosti države in državne uprave ter razvojna pomoč. Poudarjen je bil tudi angažma Afriške unije in Združenih narodov v regiji ter izvajanje Malijskega mirovnega sporazuma.

Minister dr. Logar je poudaril, da Slovenija z veliko zaskrbljenostjo spremlja stopnjevanje in širjenje nasilja ter poslabšanje humanitarnih razmer v Sahelu. V skladu s tem je pozdravil ustanovitev Mednarodne koalicije za Sahel in poudaril, da so trajnostne spremembe v tej regiji mogoče le z izvajanjem celostnega pristopa, ki bo združeval politični dialog in vojaško podporo z razvojnim sodelovanjem in humanitarno pomočjo – ob polnem spoštovanju človekovih pravic.