Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Kajzerja s predsedujočo Odboru OECD za razvojno pomoč

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je preko avdio-video konference s predsedujočo Odbora OECD za razvojno pomoč (DAC) Susanno Moorehead pogovarjal o vlogi odbora, tudi v luči pandemije Covid-19.

V luči prihajajoče desete obletnice članstva Slovenije v OECD je državni sekretar Tone Kajzer v pogovoru izrazil podporo Slovenije delu OECD DAC, tudi v kontekstu slovenskega predsedovanja Svetu EU. Njegovo delovanje je ocenil kot kompleksno, a učinkovito, tudi v luči naslavljanja dolgoročnih družbeno-gospodarskih posledic pandemije Covid-19, s katerimi se soočajo partnerske države v razvoju.

Predsedujoča OECD DAC Susanna Moorehead je menila, da so gospodarske napovedi iz 10. junija 2020 objavljenega Economic Outlook-a pesimistične, saj je trenutno nemogoče oceniti posledice pandemije. Poudarila je, da morajo članice OECD DAC ohraniti raven podpore v izogib ponavljajočim se vzorcem trenutne krize.

DS Kajzer je ob tem omenil pomen zagotavljanja čiste pitne vode, kar bo tudi ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici 2021 in predlagal intenziviranje sodelovanja z OECD DAC na področju izzivov povezanih z vodo in dostopom do čiste pitne vode. Ob tem je izpostavil pomen krepitve političnega dialoga in vidik razvojne pomoči v državah našega neposrednega sosedstva na Zahodnem Balkanu.

Sogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja odpisa dolgov, pri čemer se je DS Kajzer zahvalil Mooreheadovi za njeno delo na tem področju in za vztrajanje pri iskanju kompromisne rešitve.