Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar skupaj z zunanjimi ministri 12 držav EU za ponovno vzpostavitev prostega gibanja med članicami

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na pobudo nemškega zunanjega ministra Heika Maasa udeležil druge videokonference na temo sproščanja omejitvenih ukrepov zaradi turističnih potovanj. Na videokonferenci so sodelovali še zunanji ministri Avstrije, Bolgarije, Cipra, Grčije, Hrvaške, Italije, Malte, Nizozemske in Španije ter državna sekretarja v zunanjem ministrstvu Francije in Portugalske.

Poudarili so skupni cilj za ponovno vzpostavitev prostega gibanja med državami članicami EU, pri čemer je potrebno zagotoviti, da postopni zagon turistične dejavnosti ne bo povzročil ponovnega porasta okužb s covid 19.

Izpostavili so, da bodo vse turistične dejavnosti zahtevale odgovoren pristop, ki vključuje tesno usklajevanje med evropskimi partnerji. Strinjali so se, da je predpogoj za razveljavitev uradnih opozoril pred potovanji nizka stopnja okužb v izvornih državah ter posebni ukrepi, sprejeti na področju nadzora nad okužbami in na zdravstvenem področju, zlasti v sektorju turizma na podlagi priporočil Evropske komisije z dne 13. maja 2020.

Dogovorili so se za redno izmenjavo informacij med državami, ki je ključna za nadomestitev splošnih opozoril pred potovanji s konkretnejšimi potovalnimi nasveti, ki temeljijo na razmerah v posameznih državah.

Minister dr. Logar je na konferenci poudaril, da ostaja epidemiološka slika v Sloveniji  ugodna. Slovenija je konec maja prav na podlagi ugodne epidemiološke slike kot prva evropska država razglasila konec epidemije. Poudaril je, da moramo ne glede na to v prihodnje ostati previdni ter najti primerno ravnovesje med ohranitvijo javnega zdravja in delovanjem gospodarstva.