Skoči do osrednje vsebine

Minister Černač na obisku v Poljanski dolini: »Bolj enostavni postopki za hitrejše črpanje sredstev iz evropske kohezijske politike.«

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko, Zvone Černač se je danes mudil v Poljanski dolini. Z županoma občine Žiri mag.Janezom Žakljem in občine Gorenja vas - Poljane Milanom Čadežem se je pogovarjal o izvajanju projektov s pomočjo evropskih sredstev in izmenjal poglede na evropsko kohezijsko politiko v novem programskem obdobju 2021–2027.
Štirje moški stojijo v polkrogu.
1 / 2

Minister Černač je poudaril, da je namen obiskov po slovenskih občinah prenos informacij o izkušnjah z izvajanjem evropske kohezijske politike v aktualnem obdobju in izmenjati poglede na novo programsko obdobje. Poudaril je, da je postopke in pravila na nivoju države potrebno poenostaviti. »Za naprej je treba oblikovati jasna navodila, ki bodo veljala čez celotno finančno perspektivo in izboljšati komunikacijo med tistimi, ki sredstva koristijo, in tistimi, ki sredstva upravljamo,« je poudaril minister.

Izpostavil je tudi dodatna sredstva v višini 750 milijard evrov na ravni EU, ki jih je za odpravo posledic pandemije COVID-19 predvidela Evropska komisija. »Iz tega naslova bo Slovenija upravičena do 2,6 milijarde evrov za ukrepe na področju zdravstva, gospodarstva in trga dela. V tem okviru bomo spremenili Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020 in pripravili podlage za naprej,« je pojasnil minister.

Minister si je v okviru obiska ogledal tudi lokacijo za nov glamping center Charming Slovenia v Kopačnici. Gre za enega izmed lokalnih projektov, ki sledi usmeritvam Slovenije na področju razvoja turizma, saj bo omogočil preživljanje prostega časa in počitnic v naravi. Po tovrstnem turizmu je tudi vedno več povpraševanja.