Skoči do osrednje vsebine

Evroskupina tudi o stanju v bančnem sistemu, Grčiji nova tranša dobičkov

Finančni ministri območja evra, med njimi minister Andrej Šircelj, so se na današnji videokonferenci seznanili z informacijo predstavnikov Evropske centralne banke (ECB) o stanju v bančnem sistemu v luči epidemije COVID-19. Grčiji so odobrili novo tranšo dobičkov, ki so jih ustvarile nacionalne centralne banke z nakupom grških obveznic, izmenjali pa so tudi mnenja o gospodarskih razmerah in prizadevanjih Evropske komisije za uveljavitev instrumenta za okrevanje gospodarstva.

Predsednik nadzornega odbora ECB Andrea Enria in predsednica Enotnega odbora za reševanje Elke König sta finančne ministre seznanila z ukrepi, ki so bili v okviru ECB sprejeti z namenom blažitve učinkov epidemije na bančni sektor ter podpiranja nadaljnjega kreditiranja gospodarstva in gospodinjstev. Poleg tega je Evropska komisija predlagala nekaj ciljno usmerjenih sprememb uredbe o kapitalskih zahtevah za banke, da bi čim bolj povečala sposobnost bank za kreditiranje in pokrivanje izgub, povezanih z epidemijo koronavirusa. Slovenija podpira tovrstne ukrepe. Pomembno je, da se s predlagano uredbo olajša bančno kreditiranje gospodinjstev in podjetij po vsej EU, pri tem pa se bistveno ne poseže v regulatorni okvir, ki zagotavlja varno poslovanje bank.

Ministri so se seznanili tudi s poročili pristojnih institucij o stanju v Grčiji, na Cipru in v Španiji po končanem obdobju prejemanja pomoči. Glede Grčije so ugotovili, da je glede na izredne razmere, ki jih je povzročila epidemija, izvedla ustrezne korake za izpolnitev danih zavez in da so izpolnjeni pogoji za izplačilo tretje tranše dobičkov, ki so jih ustvarile nacionalne centralne banke z nakupom grških obveznic.

V razširjeni sestavi finančnih ministrov EU pa so izmenjali mnenja o gospodarskih razmerah v območju evra v luči epidemije COVID-19. Pozdravili so prizadevanja Evropske komisije, ki je konec maja predstavila predlog obsežnega načrta za okrevanje, in izrazili upanje, da bo ambiciozen dogovor dosežen čim prej, kar podpira tudi Slovenija.