Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer in podpredsednik ICRC Carbonnier o sodelovanju na področju humanitarnih aktivnosti

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je danes preko avdio-video konference pogovarjal s podpredsednikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) Gillesom Carbonnierjem. Sogovornika sta sodelovanje med Slovenijo in ICRC ocenila kot odlično. Beseda je tekla tudi o aktualnih humanitarnih krizah, med katerimi je dogajanje v preteklih mesecih dodatno zaznamovala predvsem pandemija Covid-19. Zavzela sta se za krepitev humanitarnega sodelovanja v prihodnje in za učinkovite rešitve za zagotavljanje kibernetske varnosti zdravstvenih sistemov.
Državni sekretar Tone Kajzer

Državni sekretar Tone Kajzer

1 / 2

Državni sekretar Kajzer je poudaril, da Slovenija zelo ceni delo ICRC in zavzetost njihovih sodelavcev na terenu ter izpostavil, da se bo podpora Slovenije programom organizacije nadaljevala tudi v prihodnje. V povezavi s humanitarnimi izzivi, ki so nastali zaradi pandemije Covid-19, je državni sekretar predstavil dosedanje aktivnosti, ki vključujejo tako prispevke preko mednarodnih organizacij kot tudi konkretno materialno pomoč. Pri tem je v luči globalnega zdravja ter zagotavljanja miru in varnosti izpostavil pomen zagotavljanja dostopa do vode, čemur bo Slovenija namenila posebno pozornost v času predsedovanja Svetu Evropske unije prihodnje leto.

Podpredsednik ICRC Carbonnier se je zahvalil Sloveniji za nedavne prispevke, najavljene na donatorskih konferencah, in kontinuirano podporo programom ICRC. Ta je še posebej pomembna ob naraščanju humanitarnih potreb po svetu ter ob soočanju s posledicami širjenja koronavirusne bolezni. Sogovornika sta ob tem izrazila ponovno podporo spoštovanju humanitarnih načel in načel mednarodnega humanitarnega prava, tudi v luči številnih napadov na humanitarne in zdravstvene delavce po svetu.