Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na srečanju z veleposlaniki držav članic EU, Zahodnega Balkana in Turčije

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je danes v Hiši Evropske unije v Ljubljani udeležil srečanja veleposlanikov držav članic EU, Zahodnega Balkana in Turčije. Srečanje je potekalo kot dogodek v okviru hrvaškega predsedovanja Svetu Evropske unije, kratek uvodni nagovor je tako imel gostitelj Boris Grigić, veleposlanik Republike Hrvaške v Republiki Sloveniji, osrednji nagovor veleposlanikom pa je imel premier Janez Janša.

Premier je v svojem nagovoru izpostavil, da se je Slovenija, tako kot mnoge države EU, v zadnjih nekaj mesecih posvečala predvsem boju z epidemijo koronavirusa, Vlada, ki jo vodi, je prevzela svoj mandat le dan zatem, ko je bila razglašena epidemija. "Epidemija koronavirusa je spremenila našo družbo, Evropo, pa tudi mednarodno skupnost," je izpostavil premier in dodal, da je Slovenija epidemijo v prvi bitki premagala uspešno in z relativno malo žrtvami. Obenem je premier Janša dodal, da je kljub optimistični epidemiološki sliki, ki prihaja tudi iz večine evropskih držav in držav v regiji, vseeno treba ohraniti zavedanje o tem, da bi prvemu valu okužb lahko sledil drugi in tretji val. "Vsi upamo, da drugi val epidemije ne bo tako težaven kot prvi, upamo tudi, da bomo do prihoda drugega vala imeli zdravilo, cepivo, ali pa oboje, saj bo v nasprotnem primeru izziv enako velik kot prvič," je ob tem poudaril Janez Janša in dodal, da vlada pripravlja nov državni načrt za ravnanje ob epidemiji koronavrusa, saj ustreznega ob nastopu mandata ni imela. Janša je še dejal, da "skušamo tudi evropsko skupnost prepričati, da Evropska unija potrebuje skupni strateški načrt za ravnanje v primeru epidemije."

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju spregovoril tudi o gospodarskih posledicah epidemije, pri čemer je izpostavil, da so napovedi mednarodnih institucij o vplivu epidemije koronavirusa na gospodarstvo različne, pri tem pa omenil napovedi Evropske komisije za Slovenijo, ki so realistične. Ob tem je premier izrazil pričakovanje, da bo Slovenija uresničila optimistične napovedi Evropske komisije o visoki rasti v prihodnjem letu.

Premier Janša je v nagovoru veleposlanikom izpostavil še, da je epidemija koronavirusa spremenila prioritete v načrtih vlade, pa tudi v načrtih predsedovanja Svetu EU. Ob tem je spomnil na to, da je Evropska komisija predlagala tudi nov večletni finančni okvir, skupaj s skladom za okrevanje. Premier Janša je mnenja, da si je treba prizadevati za hitro uveljavitev obeh in pri tem uporabiti vse inštrumente, ki obstajajo.

"Prioritetna za Slovenijo je zagotovitev virov za prenovo kapacitet zdravstvenega sistema in financiranje produkcije kritične medicinske in osebne zaščitne opreme. Kar se tiče medicinske in zaščitne opreme, je namreč celotna Evropa še vedno odvisna od azijskih virov in vplivov, nihče pa si ob drugem ali tretjem valu epidemije ne želi doživeti iste situacije ob pomanjkanju opreme, kot smo jo doživeli marca in aprila," je poudaril slovenski predsednik vlade.

Premier in veleposlaniki so ob srečanju obravnavali tudi vrsto drugih vprašanj, vezanih na klimatske spremembe, spremembe v mednarodni politiku, kibernetske varnosti, širitev Evropske unije, migracijske izzive in drugih tem, ki so pomembne za prihodnost Evropske unije.