Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer o pripravah na predsedovanje Tria s področja razvojnega sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je preko avdio-video konference s portugalsko državno sekretarko za zunanje zadeve in sodelovanje Tereso Ribeiro in nemškim državnim sekretarjem Martinom Jägrom pogovarjal o prioritetah predsedovanja Tria. Strinjali so se, da bo delo Tria v prihodnjih 18 mesecih močno zaznamovala pandemija Covid-19, ki je še dodatno razkrila pomembno vlogo, ki jo ima pri premagovanju družbenih in gospodarskih izzivov partnerskih držav razvojno sodelovanje.
Državni sekretar Tone Kajzer

Državni sekretar Tone Kajzer

Državni sekretarji so razpravljali o aktualnih dogodkih, ki bodo vplivali na predsedovanje Tria, predvsem o še vedno trajajoči pandemiji Covid-19 in njenem vplivu na razvojno sodelovanje. Strinjali so se, da bo globalno zdravje ena izmed ključnih tem predsedovanja Tria. V pogovoru so se med drugim zavzeli za čim prejšnje sprejetje novega sporazuma z državami Afrike, Karibov in Pacifika kot tudi za kar se da hitro vzpostavitev Instrumenta za sosedstvo ter razvojno in mednarodno sodelovanje (NDICI), ki je sicer del zakonodajnih predlogov v okviru priprave novega večletnega finančnega okvirja EU za obdobje 2021-2027.

Državni sekretar Kajzer je izpostavil, da je v času, ko se soočamo z enim izmed največjih izzivov našega časa, solidarnost ključnega pomena. Ocenil je, da bo učinkovit odziv EU in držav članic na Covid-19 predstavljal zrelostni test za skupno delovanje in načelo vključenosti. Odgovornost za udejanjanje slednjega je v veliki meri odvisna tudi od usklajenega delovanja prihodnjega Tria.

Portugalsko kolegico in nemškega kolega je državni sekretar Kajzer obvestil tudi o zastavljenih prioritetah slovenskega predsedovanja s področja razvojnega sodelovanja. Kot osrednjo prioriteto je izpostavil vodo in potrebo po vzpostavitvi celostnega pristopa do vode, tako v luči varovanja okolja, miru in varnosti kot tudi globalnega zdravja, do obravnave vode v EU politikah.