Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer na junijskem neformalnem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Tone Kajzer se je udeležil avdio-video konference neformalnega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje. Ministri so razpravljali o globalnem odzivu "Team Europe" na pandemijo Covid-19, obravnavali pa so tudi stanje pogajanj o novem partnerskem sporazumu med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika (tako imenovani Post-Cotonou) ter o bodoči finančni arhitekturi za trajnostni razvoj.
Državni sekretar Tone Kajzer

Državni sekretar Tone Kajzer

Glavna tema tokratnega zasedanja je bila razprava o globalnem odzivu "Team Europe" na pandemijo Covid-19, s katerim EU za partnerske države namenja več kot 36 milijard evrov pomoči. Namen razprave je bil podati politične usmeritve za nadaljnje delo ter hkrati opozoriti na aktualno dogajanje in izzive, s katerimi se v boju s pandemijo Covid-19 soočajo partnerske države. Razpravi je prisostvoval dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO, ki je delil svoj pogled na trenutne razmere.

Državni sekretar Kajzer je med drugim v razpravi izpostavil slovenski prispevek za boj proti Covid-19 v državah v razvoju, kar vključuje tudi paket pomoči za države kandidatke na  Zahodnem Balkanu  in prispevkom za Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in Agencijo Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA). Slovenija bo ob upoštevanju dodatno načrtovanih prispevkov za boj proti Covid-19 v državah v razvoju namenila skupno skoraj 1 milijon EUR.

Ministri so se v kratki razpravi dotaknili stanja pogajanj o novem partnerskem sporazumu med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika (t.i. Post-Cotonou), kjer je Evropska komisija predstavila načrtovano časovnico do zaključka pogajanj in podpisa novega sporazuma. Predstavljena so bila tudi ključna odprta vprašanja trenutne sklepne faze pogajanj.

Na zasedanju so ministri razpravljali o zadnjem stanju razprav o novi finančni arhitekturi za razvoj, v povezavi s poročilom Skupine modrecev (Wise Persons Group – WPG). Razprava je potekala v kontekstu nedavno predlagane revizije predloga Večletnega finančnega okvira (VFO) 2021-2027 za poglavje 6 – Sosedstvo in svet ter vpliv na dimenzijo zunanjega delovanja.