Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar je na delovnem obisku gostil italijanskega zunanjega ministra Di Maia

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar je danes na delovnem obisku v Ljubljani gostil ministra za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Luigija Di Maia. Ministra sta pozornost posvetila sproščanju ukrepov v boju proti pandemiji in iskanju možnosti za okrevanje gospodarstev. Gre za prvi bilateralni obisk italijanskega zunanjega ministra v Sloveniji po letu 2007.

Sogovornika sta potrdila pomen usklajenega pristopa obeh držav pri sproščanju ukrepov za zaščito pred pandemijo. Minister dr. Logar je povedal, da bomo v Sloveniji dnevno spremljali razvoj epidemiološke slike v Italiji in da si bomo skladno s tem prizadevali za sprostitev vseh ukrepov ob vstopu v Slovenijo še pred 15. junijem, kot je priporočilo Evropske komisije.

V pogovoru sta ministra dr. Logar in Di Maio izmenjala poglede na aktivnosti v okviru Evropske unije pri soočanju z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami epidemije. Pogovor je tekel o večletnem finančnem okviru EU in z njim povezanem predlogu Evropske komisije za oblikovanje sklada za okrevanje. Minister dr. Logar je poudaril, da se Slovenija zavzema za čim hitrejši dogovor, pri čemer bo obravnavala večletni finančni okvir in Sklad za okrevanje kot del enega paketa.

Minister dr. Logar je izpostavil pomen rednega dialoga med državama. Sogovornika sta se dogovorila za čimprejšnje srečanje Koordinacijskega odbora ministrov med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko. Izpostavila sta odlično bilateralno gospodarsko sodelovanje. Dogovorila sta se, da z namenom čimprejšnjega gospodarskega okrevanja po posledicah pandemije organizirata poslovno-investicijske in promocijske dogodke tako v Italiji kot v Sloveniji.

Zunanja ministra obeh držav sta govorila tudi o slovenski narodni manjšini in italijanski narodni skupnosti. Minister dr. Logar je poudaril pomen uresničitve zavez za vrnitev Narodnega doma ter podporo prizadevanjem slovenske narodne skupnosti za ohranitev njihovega zastopstva v italijanskem parlamentu.

Sogovornika sta izmenjala stališča tudi o nezakonitih migracijah na zahodnobalkanski in sredozemski poti. Pozdravila sta nadaljevanje sodelovanja v okviru skupnih policijskih patrulj ob slovensko-italijanski meji.