Skoči do osrednje vsebine

Notranji ministri podprli skupni pristop za odpravo omejitev na notranjih in zunanjih mejah EU

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes, 5. junija 2020, prek videokonference udeležil neformalnega zasedanja ministrov za notranje zadeve.
Minister Aleš Hojs na zasedanju prek videokonference

Minister Aleš Hojs na zasedanju prek videokonference

Ministri so se v razpravi osredotočili na sproščanje ukrepov na notranjih mejah in vzpostavitev prostega pretoka oseb v Evropski uniji. Ministri so se strinjali s priporočili Evropske komisije, in sicer naj odprava ukrepov poteka usklajeno, pregledno in po fazah, pri čemer je treba upoštevati epidemiološke razmere v posameznih državah članicah ter načeli sorazmernosti in nediskriminacije. Večina držav članic bo ukrepe na notranjih mejah odpravila do 15. junija, ostale do konca junija.

Minister Hojs je kolege ministre seznanil s postopnim sproščanjem ukrepov pri prehajanju slovenske državne meje. »Ti so v skladu s smernicami Evropske komisije«, je ocenil Hojs in dodal, da »Slovenija podpira skupni pristop na ravni Evropske unije in poziv Evropske komisije državam članicam, naj pospešijo odpravo ukrepov za čimprejšnjo ponovno vzpostavitev delovanja schengenskega prostora s prostim pretokom oseb.«

Ministri so se v razpravi dotaknili tudi ukrepov na zunanjih mejah EU in tudi tu podprli skupni evropski pristop, ki temelji predvsem na epidemiološki situaciji v tretjih državah. Ob tem je minister Hojs dejal, da je »Slovenija pripravljena na izmenjavo informacij o razmerah glede COVID-19 v tretjih državah z Evropsko komisijo in državami članicami, podpira pa tudi pripravo skupnih meril na ravni Evropskega centra za preprečevanje bolezni ECDC.« Evropska komisija bo prihodnji teden objavila sporočilo o postopni odpravi omejitev za nenujna potovanja v Evropsko unijo iz tretjih držav, del sporočila bo tudi seznam tretjih držav, za katere bodo veljala potovanja brez omejitev.

Malteška delegacija je obvestila države članice o njenih težavah, s katerimi se soočajo pri izkrcanjih migrantov. Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je pozvala države članice EU k solidarnosti z Malto, pri čemer je posebej poudarila, da si pod tem predstavlja premeščanje oseb. Minister Hojs je ob tem povedal, da je malteškega notranjega ministra že pred tednom obvestil, da v tem trenutku Slovenija ne more prevzeti dodatnih bremen.

Ob koncu zasedanja je nemški minister predstavil delovni program prihajajočega nemškega predsedstva.